Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-carl-gustaf-spangenberg-2/

Familj

Till minne: Carl Gustaf Spangenberg

Som tidigare meddelats har universitetslektorn Carl Gustaf Spangenberg, Uppsala, avlidit i en ålder av 69 år. Han efterlämnar hustrun Ulla Karin och dottern Clara samt släkt och många vänner.

Carl Gustaf skulle veckan efter påsk ha fyllt 70 år. Större delen av sitt vuxna liv tjänade han juridiska fakulteten i Uppsala som lärare, universitetslektor i rättshistoria. För två år sedan höll han sin avskedsföreläsning om tryckfrihetsförordningen 1766. Hans stora forskningsintresse var upplysningstiden. Carl von Linné och Peter Forsskål var båda hans uppsaliensiska ikoner.

Präster uppfattar traditionellt sitt yrkesliv som ett kall, ett kall för en högre uppgift. En gång i tiden gjorde också juristerna det. De såg sig som rättens kämpande apostlar. CG upprätthöll i hög grad den synen. Att bli jurist var för honom ett kall. Han lärde studenterna rötterna till rättens stora berättelser. 

CG prioriterade sina studenter och blev deras förebild. Som föreläsare var han vältalig och övertygande, i seminariet lyssnande och inbjudande. Postseminariets öppna samtal var för honom väl så viktigt. Den utbildningsreform på 1990-talet han var delaktig i introducerade problembaserad undervisning och andra otraditionella undervisningsmodeller. Han skapade nätverk med internationella lärare från både Belgien och Italien. De kom till Uppsala som gästlärare i den nya allmänna kursen i komparativ rättshistoria. Den kursen låg i frontlinje mycket tack vare den högt bildade CG. 

Han utvecklade en djup vänskap med sina nordiska kollegor och bidrog till vårt aktiva nätverk genom sin varma och generösa personlighet. Följdriktigt fick han en vänbok med titeln ”En mänsklig rättshistoria” överlämnad till sig vid det Nordiska rättshistorikermötet i Åbo 2019. Han blev också med sitt öppna och varma sinne under många år den samlande kraften för regelbundna vetenskapliga vänmöten mellan rättshistorikerna i Uppsala och Lund. 

Som akademisk lärare gjorde han viktiga insatser också som samhällsdebattör. Han red i härnad för författningen, rättsstaten och yttrandefriheten. Han var både jurist och humanist, den gränsöverskridande ”Mr Rättshistoria” i Uppsala. Vi, hans vänner, såg honom som en fakultetens hedersdoktor. Vi vårdar hans minne.