Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-carl-johan-kleberg/

Familj

Till minne: Carl-Johan Kleberg

Professor Carl-Johan Kleberg, Stockholm, har avlidit i en ålder av 91 år. Han var den Klebergska familjens huvudman och sammanhållande kraft. Närmaste anhöriga är svägerskan Maud och brorsdöttrarna Ulla och Britta.

Efter fil kand och pol mag  i Uppsala kom Carl-Johan Kleberg 1959 till ecklesiastik-/utbildningsdepartementet och var från 1964 departementssekreterare på kulturavdelningen. När kulturutredningen kom i gång i början av 1970-talet under ledning av chefen för Riksbankens jubileumsfond (RJ) Paul Lindblom ingick Carl-Johan i dess sekretariat som expert. Som kansliråd ansvarig för samordningen av arbetet med 1974 års kulturproposition.

När Statens kulturråd inrättades 1974 övergick Carl-Johan dit och blev sedermera chef för enheten för utveckling och tvärkulturella frågor. Det var i den rollen han trädde ut på den internationella arenan i Unesco och i Europarådssammanhang. Inför sin pensionering 1994 tilldelade regeringen honom professors namn.

I samband med Carl-Johans pensionering knöt RJ honom, under 12 år, till arbetet med forskning om kulturpolitik i vid mening. Genom sitt stora internationella nätverk kom han att spela en framträdande roll för RJ:s växande kulturvetenskapliga samarbete.

En av Carl-Johans viktigaste insats var genomförandet av The intergovernmental conference on cultural policies i Stockholm våren 1998. Kulturministern Marita Ulvskog var värd för denna konferens, som väckte stor uppmärksamhet internationellt. Hon har träffande benämnt Carl-Johan ”en rebell förklädd till gentleman”.

De kulturpolitiska målen från 1974 har länge haft status som kulturpolitikens åtta budord. Där samlades alla viktiga tankar om yttrandefrihet, vidgat deltagande, regional kultur och internationellt samarbete. Men under de senaste tio åren hade det, enligt Carl-Johan, blivit alltmer uppenbart att kulturpolitiken hade ”kollapsat”.

I boken ”Har kulturpolitiken lyckats?”, som Carl-Johan och Torbjörn Forsell hann utge i slutet av 2019 ställs hoppet till en ny parlamentarisk kulturutredning.

Strax före Carl-Johans bortgång påtalade Kulturutskottets ordförande behovet av en ny kulturutredning. Denna nya utredning och ett större inslag av kultur i Agenda 2030 kunde, enligt Carl-Johan, bli en räddningsplan för mänskligheten. Med denna hoppingivande arbetsplan framför sig gick Carl-Johan till den sista vilan!

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt