Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-carlos-bellafesta/

Familj

Till minne: Carlos Bellafesta

Carlos Bellafesta har gått bort, 70 år gammal. Hans närmaste är tre döttrar med familjer samt av många trogna kunder under hans tid som ägare till Spillersboda Lanthandel.

Ingen nykomling har lyckats charma Spillersbodas svårflirtade rospiggspublik som Carlos.

Han var bördig från Mar del Plata i södra Argentina. 16 år gammal beslöt han att pröva lyckan i Europa. Carlos började som diskare, fortsatte som krögare i spanska Torremolinos, blev pubägare i Gamla Stan i Stockholm, livsmedelshandlare vid Norra Bantorget, mackägare i Brottby och slutligen livsmedelshandlare i  Spillersboda och Vreta på väg in mot Norrtälje.

Carlos gick på offensiven direkt och förvandlade den traditionsbundna klassiska Westerbloms affär till ett tidsenligt snabbköp med generösa öppettider veckans alla dagar.

Han hade ett fabulöst personminne. Inom några veckor lärde han sig namnen på praktiskt taget alla kunder och kunde med sitt vinnande leende möta dem i samtal om just deras egna intressen. Och naturligtvis förlät man honom om kylen någon gång var trasig och mjölken var gällen.

Carlos egna allt slukande intresse var argentinsk fotboll. Men när han kom till Spillersboda blev naturligtvis också bandy en favoritsport. Och han älskade att dansa salsa! När han fyllde 50 var det kalas på Terrassen och sedan dansades det salsa på butiksbacken tills solen gick upp.

Carlos hade Spillersboda Lanthandel  i tio år, en tid som han kallat den lyckligaste i sitt liv. Men han sålde och köpte i stället Vreta Handel och gjorde naturligtvis succé även där. Plötsligt bröts han ner av demens, drog sig tillbaka och bodde med en ny livskamrat i Bålsta.

Han hyllas av sina döttrar och många goda vänner med en stor picknick. Det var nog så Carlos själv ville ha det.