Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-christer-johansson/

Familj

Till minne: Christer Johansson

Litteraturvetaren Christer Johansson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 54 år. Närmast anhöriga är hans barn Love, Minna och Hedda, hans före detta, Johanna, mamma Ingegerd och syster Helena.

Christer Johansson kom till litteraturvetenskapen vid Stockholms universitet 1992 och hade med sig tidigare studier i journalistik och filmvetenskap. Hans ingång i ämnet var således bred, vilket är tydligt i avhandlingen som sedan följde: ”Mimetiskt syskonskap. En representationsteoretisk undersökning av relationen fiktionsprosa-fiktionsfilm” (2008). Efter avhandlingen fortsatte hans arbete på Stockholms universitet, från 2015 som forskningssekreterare vid den då nybildade institutionen för kultur och estetik.

Christers spetskompetens som forskare låg inom det intermediala området. Samtidigt var han både tvärvetenskapligt engagerad och genuint intresserad av forskning inom andra fält. Detta präglade hans arbete med att samordna litteraturvetenskapen som ledande ämne vid humanistiska fakulteten, vilket inkluderade kontakt med språkämnena

Christer var också en av drivkrafterna i att utveckla ämnet digital humanvetenskap, en satsning inom Stockholms universitet som griper över den juridiska, samhällsvetenskapliga och humanistiska fakulteten.

Därutöver hade Christer särskilt stor betydelse för att samla den intermedialt inriktade forskningen vid institutionen. Hans engagemang inom detta område innefattade bland annat en välbesökt seminarieverksamhet med flera internationella gäster och publicerandet av en antologi, ”The power of the in-between” (2018), i vilken hans eget bidrag har teoriutvecklande betydelse.

Christer var även aktiv i Eyvind Johnson-sällskapet. Han initierade arbetet med publikationen ”Omvägar till sanningen” (2015), och arbetade i flera år med monografin ”Det materialiserade ordet. Medium och mening i Eyvind Johnsons författarskap”. När den boken publiceras kommer den att förnya Johnsonforskningen.

Christer var en omtänksam och engagerad kollega med en analytisk förmåga utöver det vanliga. I många sammanhang kommer han att vara oersättlig.