Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-christer-soderberg/

Familj

Till minne: Christer Söderberg

Christer Söderberg har avlidit i Stockholm, 81 år gammal. Närmast anhöriga är dottern Caroline och systern Stephanie.

Christer växte upp på Mariebergs gård i Grödinge socken. Christer gick i skolan i Södertälje och tog studentexamen vid Södertälje läroverk. Hans intresse för flygplan och flygning började i unga år. Redan under skoltiden blev han en skicklig modellbyggare och flygare och blev bland annat svensk mästare i linstyrning för flygklubben i Södertälje.

Inte oväntat kom han efter studenten att utbilda sig till reservofficer i flyget, där han flög det kända engelska planet Vampire och senare det svenska jaktplanet Tunnan. Han berättade att två gånger råkade han ut för motorstopp, ett fenomen som inte var ovanligt i samband med flygning på hög höjd och hög temperatur, och tvingades hoppa. 

Christer påbörjade 1961 civilingenjörsutbildning vid flygsektionen på KTH i Stockholm och efter avlagd examen arbetade han vid Flygförvaltningen med ansvar för inköp av materiel. I samband med detta utbildade han sig till helikopterpilot och kom att själv flyga hem de helikoptrar som inköpts i Italien på 1970-talet. Vid sidan av sin anställning och efter pension startade Christer ett företag som investerade i små elkraftverk i mindre vattendrag samt investering i olika vattenkraftverk.

Ett av hans många intressen var veteranbilar. Hans stall innehöll bland annat en Bentley från 1957 och hans vackra Nash, årsmodell 1930. Tillsammans med Lars Adolfson bildade han en skandinavisk Nash-förening med en egen publikation.

Christer var vetgirig, nyfiken, öppen och en drivande person. Vi kurskamrater har alla glada minnen av Christer under studietiden både när det gällde arbete och vid de rikligt förekommande gaskerna. Han var en mästare i att underhålla med spännande historier från sin tid i flyget. Som kurskamrater har vi senare regelbundet träffats hos Christer i Bromma där han generöst ställde utrymme och förtäring till förfogande.

Vi saknar mycket en färgstark och avhållen vän och studiekamrat.