Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-claes-borgstrom-3/

Familj

Till minne: Claes Borgström

Advokaten och tidigare Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström, Stockholm, har som tidigare meddelats gått bort, 75 år gammal. Han efterlämnar hustrun Märit och barnen Anna, Joel och Anton från tidigare äktenskap.

Ibland sammanstrålar rätt personer på rätt plats i rätt tid. Det varar inte för evigt men det varar en tid. Så var det för oss när vi fick möjligheten att arbeta tillsammans med Claes Borgström på Jämo under åren 2000 –2007. Claes var Jämställdhetsombudsman och ledde myndigheten. Utnämningen av honom, en ansedd brottmålsadvokat, gav vind i seglen för jämställdhetsarbetet.

Claes bottnade i feminismen, lika rättigheter och möjligheter för kvinnor och män, ett på flera sätt revolutionärt synsätt som utmanade maktordningen. Vi var unga jurister som fick ta del av Claes engagemang, kunskap och omdöme. Han uppmuntrade oss att vara ”revolutionära byråkrater”.

Claes patos för rättvisa var starkt och uppriktigt. Han underströk att vi måste ägna våra åt att göra världen till en bättre plats. Ett exempel på Claes starka och orädda förhållningssätt var när fotbolls-VM skulle spelas i Tyskland 2006. Claes, själv fotbollsälskare, krävde svensk bojkott av spelen i protest mot ökad trafficking och prostitution, det ryktades om ”runkbås” vid arenorna.

Det gick en chockvåg genom fotbolls-Sverige, morgonen därpå var mejlkorgen på Jämo sprängfylld av arga, hatiska men också entusiastiska meddelanden. Ansvarig minister uttalade att Claes överskridit sitt mandat som myndighetschef. Claes själv var nöjd med att ha lyckats sätta fokus på en mycket viktig men förbisedd konsekvens av evenemanget.

Claes var en mycket skicklig jurist. Under sin tid som Jämo drev han framgångsrikt flera uppmärksammade mål i Arbetsdomstolen som bidrog till att stärka skyddet mot könsdiskriminering och sexuella trakasserier. När Claes tillfrågades om sitt viktigaste råd inför ens första förhandling i domstol svarade han, ”förutsatt att du kan alla fakta får det bli: var dig själv”. Det lät lite tunt då men med egen erfarenhet har vi förstått att det är först då ett budskap når fram. Vilket Claes visste och behärskade till fulländning.

 Claes motto var ” arbete, kamp, fest och lidelse” och han levde som han lärde! Vi känner stor tacksamhet för allt Claes gav. Det är fattigare nu.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt