Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-claes-folcker/

Familj

Till minne: Claes Folcker

Claes Folcker, Saltsjöbaden, har avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar sin hustru Barbro, efter 55 års äktenskap, och deras barn Linus och Liselotte, Mika, barnbarn, syskon, släkt och många vänner.

En av Sveriges skickligaste reportagetecknare, grafiker och konstnär har hastigt lämnat oss alla efter en längre tids sjukdom och seglat vidare. 

Claes konstnärliga talang visade sig i mycket unga år. Efter utbildningen på konstfack började en tid på flera av Stockholms större reklambyråer. När Sveriges Radio kallade för en plats som tecknare och reportagetecknare kom Claes snabba och exakta ritstift perfekt till sin rätt. Med bravur fångade han för SVT och dagspress till exempel många slutna rättegångar där kameror inte fick vara med.

När Svarta Panter rättegångarna och maffiarättegångarna pågick i USA sändes Bo Holmström och Claes Folcker dit för att rapportera och teckna för SVT och tidningar. I New York ägnade sig makarna åt grafikstudier på Art students league. Claes tecknade samtidigt till olika bokförlag och reklambyråer.

Det blev senare ytterligare besök i USA bland annat i Kalifornien där de bodde en tid med sina tvillingar och målade och tecknade. Familjen fortsatte till många andra platser i världen, där makarna fann inspiration. På inbjudan av American Swedish institute i Minneapolis visades deras konst, då med en stor utställning av bägge makarna i samarbete med flera svenska storföretag. I Sverige blev det under åren många utställningar med Claes stads- och skärgårdsmotiv i olja och akvarell.

Claes utförde under sin tid även en mängd kommersiella uppdrag för Fagersta bruk, Sandvik, Skansen, bokförlag A&W med flera.

Familjen Folcker slog sig ned i Saltsjöbaden. Claes ritade huset nära havet där båten låg förtöjd. Sedan barnsben var skärgården livsluften för Claes. 

Vi minns en kreativ och energisk person, kärleksfull make, far och farfar. Djupt saknad.