Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-claes-hallert/

Familj

Till minne: Claes Hallert

Claes Hallert, Norrköping, har hastigt gått bort vid 74 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Eva och döttrarna Anna, Åsa och Sara med familjer samt sonen Erik.

Claes Hallert föddes och tillbringade sin uppväxt i Linköping där han tog studenten vid läroverket 1964. Han studerade sedan medicin i Lund där han också träffade sin hustru Eva. Efter examen inledde han sin läkargärning i Eskilstuna, innan familjen flyttade tillbaka till Linköping, där Claes påbörjade sin karriär som läkare inom specialiteten magtarmsjukdomar vid medicinkliniken.

Han genomförde nu också forskarutbildning och disputerade med en avhandling om glutenintolerans (celiaki) i början av 1980-talet och blev senare docent i internmedicin vid Linköpings universitet. Därefter arbetade Claes ett antal år vid medicinkliniken i Växjö, då familjen också kom närmare Ramkvilla, där man tillbringade alla somrar. 

Claes återvände sedan till Östergötland som överläkare och verksamhetschef vid medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Under de sista åren inför pensionen hade han centrala uppdrag inom landstinget i Östergötland. Även efter pensioneringen fortsatte Claes att med stort engagemang arbeta som patientdoktor inom öppen vård ända till sin bortgång.

Claes forskningsintresse kring celiaki fortsatte genom alla år. Han medverkade i ett antal kliniska studier kring sjukdomen och han skrev populärvetenskapliga böcker och höll föreläsningar i ämnet både för patientföreningar och för allmänheten.

Vi kände båda Claes ända sedan gymnasieåren i Linköping under 1960-talet. Claes var en person som man lätt fattade tycke för. Han hade en positiv och optimistisk inställning till livet, vilket han parade med nyfikenhet och en stor portion uppfinnesrikedom och framåtanda. Dessa egenskaper behöll han på ett avundsvärt sätt genom hela livet.

Våra vägar skiljdes tidvis men vi har haft fortsatt kontakt genom åren. Vi gick på jazzkonsert tillsammans och ibland också på fotboll, då Claes var en hängiven supporter iförd blåvit halsduk vid IFK Norrköpings hemmamatcher. Men han stoltserade också med att alltid läsa senaste bok av årets Nobelpristagare i litteratur. Claes var en vän både till vardags och till fest!

Vi saknar en god vän men minns honom med stor värme och glädje. Våra tankar går till Eva och barnen med familjer. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt