Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-claes-nisell/

Familj

Till minne: Claes Nisell

Tidigare förbundsdirektören Claes Nisell, Stockholm, har gått bort i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är hustrun Margit och döttrarna Lotta och Karin med makar, barn och barnbarn samt bror.

Claes har en lång karriär bakom sig. Kort efter juridikstudier började Claes som jurist på sin pappa Sams advokatbyrå. Därefter fick han en tjänst som domaraspirant på Stockholms rådhusrätt och fortsatte sedan till Svea hovrätt.

Claes började som direktörsassistent 1957 vid Grafiska arbetsgivareförbundet, GA som genom samgående med GIF sedermera blev Grafiska företagen. Claes utsågs 1983 till vd och uppehöll befattningen till sin pensionering 1994.

Med ett sunt förnuft och med ett stort rättspatos blev Claes en mycket uppskattad och inspirerande chef. Han kunde konsten att delegera och att alltid finna tid för sina medarbetare. Som förhandlare förstod han sin motpart och hade förmågan att bedöma vilka krav som var berättigade och skäliga. Han visade tillit till sina fackliga motparter och till de utfästelser som gavs. Under 20 år var Claes även vd för Svenska Re som på Gran Canaria verkar för att rehabilitera personer som i arbetet har drabbats av kroppsskador.

Claes engagemang för arbetsmiljö- och utbildningsfrågor var starkt och på nittiotalet var han en drivande kraft bakom tillkomsten av Grafiska utbildningscentret i Tumba. Claes var även mycket aktiv som pensionär och engagerade sig bland annat i det Grafiska museet i Huddinge och föreningen Litografklubbens arkiv där han i många år var ordförande.

Som övertygad liberal ägnade Claes under ett kvarts sekel tid och kraft åt Stockholms utveckling. Under olika perioder hade han politiska uppdrag i stadsfullmäktige, som ledamot av Handels- och sjöfartsnämnden, i hamnstyrelsen, i fastighetsnämnden, i drätselkammaren, i Storstockholmsdelegationen och i styrelserna för flera av stadens aktiebolag, bland annat Svenska bostäder och Stockholms auktionsverk.

Claes verksamhet som politiker präglades av hans tilltro till socialliberalismen. Han ansåg att ett starkt näringsliv med företag öppna för att upptäcka och pröva nya tekniker och metoder var avgörande för Stockholms utveckling. 

Som pensionär njöt Claes att vara på sommarstället på Ljusterö tillsammans med barn, barnbarn, barnbarnsbarn och sin älskade Margit, som han i tjugoårsåldern mötte på en bal – en dans som varade livet igenom!

Claes är saknad!