Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 20:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-claes-petersson/

Familj

Till minne: Claes Petersson

Som tidigare meddelats har arkeologen och universitetsläraren Claes Petersson, Ekerö, avlidit dagarna efter sin 65-årsdag. Han efterlämnar sönerna Ivan och Olle och livskamraten Maud.

Rätta artikel

Vi tre möttes hösten 1977 vid Kulturvetarlinjen vid Stockholms universitet, där Lennart då undervisade. Mötet resulterade i livslång vänskap och fortsatt verksamhet och forskning inom antikens kultur och samhällsliv. Forskarutbildningen inleddes för Claes del 1981 med deltagande i utgrävningen av Agora i Aten, i regi av American school of classical studies. 

Åren därpå medverkade Claes i en fornminnesinventering i Metaponto, bedriven av University of Texas at Austin, och i den samnordiska undersökningen av Castor och Pollux tempel på Forum romanum, ledd av professor Carl Nylander, dåvarande föreståndare för Svenska institutet i Rom. Detta senare projekt, med start 1984, ledde också fram till Claes avhandlingsarbete med romerska tempels världsliga funktioner, följt av närmast årliga arbetsresor till Rom.

Claes var en mångsidigt begåvad och nyfiken person, vars intressen inte upphörde vid antiken. Han var med och startade antiktidskriften Medusa och var en flitig skribent i ämnet i Nationalencyklopedin, men också en god fotograf som dokumenterade det allmäneuropeiska kulturarvet under många resor. Till det måste läggas en djup naturkännedom, i synnerhet om fågellivet, och passion för musik, film, konst, litteratur samt mat och dryck.

I kraft av sin solida lärargärning vid antikinstitutionen i Stockholm kom Claes senare att tjänstgöra som uppskattad föreläsare och studierådgivare också vid historiska institutionen. Trots konsekvenserna av en aortabristning 2006, och därmed starkt begränsad rörelsefrihet, lyckades Claes under flera år fortsätta på sin tjänst. 

Vi har förlorat en kunnig, innerligt omtänksam och humoristisk kollega och vän. Våra tankar går till hans familj, med vetskapen om den inspirerande förebild han var för sina söner.