Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-claes-sedenberg-1/

Familj

Till minne: Claes Sedenberg

Före detta kaptenen i flottan Claes Sedenberg, Lidingö, har som tidigare meddelats lämnat oss. Han blev 82 år. Närmast anhöriga är hustrun Catarina och barnen Kim och Carina med familjer. 

Classe och jag var klasskamrater under hela skoltiden, från första klass i Alviks folkskola 1944 tills vi tog studentexamen i Kungsholmens läroverk i maj 1956. Dessutom, och framför allt, var vi scoutkamrater hela livet. Det började i avdelningen Tranebergarna som ingick i Bromma KFUM:s Scoutkår.

När vi och några andra scoutkamrater blivit seniorscouter blev vi sjöscouter, när vi av Kåren fick disponera en 55 m2 skärgårdskryssare som hette Maritza, byggd 1912. Vi kallade oss Yacht Club Röjarna. Vi lade ned mycket arbete på båten, och seglade sen omkring och upptäckte Stockholms skärgård på somrarna. Efter ett tiotal år såldes båten, men sju stycken av Röjarna har fortsatt att träffas, bland annat var vi ett par gånger på Classes fina sommarställe på Svärdsö en bit från Nynäshamn.

För Classe blev seglandet och kamratskapet med Röjarna något som med all sannolikhet påverkade hans yrkesval. Han blev sjöofficer. Den banan övergav han dock efter omkring tio år. Så småningom köpte han och hustrun Catarina Strömsbergs herrgård strax norr om Enköping, och drev ett konferenshotell där. När Classe började närma sig pensionsåldern sålde de Strömsberg och bosatte sig på Lidingö. 

Från folkskolan minns jag Classe som en ganska blyg och försiktig pojke. Med stigande ålder och självsäkerhet började han märkas mer. Från gymnasietiden minns jag  att vår historielärare, ”Blarren” kallad, ibland sparkade i katedern och sa: ”Är det han Sedenberg igen som inte kan hålla tyst!”.

Classe var positiv och idérik. Han var bra på att bidra till en positiv stämning i en grupp. Han var en sällskapsmänniska. Vi i Röjarna kommer att sakna Classe.