Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-curt-riberdahl/

Familj

Till minne: Curt Riberdahl

Direktören, chefsjuristen och adjungerade professorn Curt Riberdahl, Stockholm, har avlidit 83 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Solveig samt barnen Charlotta, Hanna och Emma med familjer. 

Curt anställdes 1965 vid Svenska Kommunförbundet (numera Sveriges Kommuner och Regioner). Där blev han 1982 direktör och chef för förbundets juridiska avdelning. 1994 blev Curt adjungerad professor vid Uppsala universitet.  

Under mer än 30 år har Curt tillhört landets ledande kommunalrättsexperter och spelat en central roll vid lagstiftningen på området. Han har tillsammans med andra gett ut tre lagkommentarer till kommunallagen. Curt skrev ett 25-tal uppsatser i kommunalrättsliga frågor. Han var en mästare i att med stilistisk skicklighet analysera rättsliga problem och lämna förslag till lösningar, ofta i en historisk belysning.

På det sättet sällar sig Curt enligt ett utlåtande vid tillsättningen som adjungerad professor till den tradition – Halvar Sundberg, Nils Herlitz, Fritz Kaijser – som bygger kommunalrättsligt författarskap på en solid grund av historiskt kunnande. 

Curt höll alltid den kommunala självstyrelsens fana högt. Hans förslag till förbundets styrelse var genomarbetade och hans föredragningar pedagogiska. Han kunde ”förenkla” juridiken och var en uppskattad föreläsare. För medarbetarna var han en levande rättskälla. Knattret från hans skrivmaskin innebar förväntningar på en promemoria som löste juridiska, organisatoriska och andra frågor.

Curt var mycket språkbegåvad och hade en enastående förmåga att berätta historier och skrönor på olika språk och dialekter, bland annat på gotländska som han lärt sig vid det älskade fritidshuset. 

Curts ideella ådra kom till uttryck i hans mångåriga engagemang i föreningen Svenska jurister mot kärnvapen och dess internationella motsvarighet IALANA. 

Curt var mycket mån om sin familj och var en omtänksam och entusiasmerande morfar. 

Vi minns Curt med stor värme som chef, arbetskamrat, god vän och som en suveränt skicklig jurist.