Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-dag-victor-2/

Familj

Till minne: Dag Victor

Som tidigare meddelats har Dag Victor, Stockholm, avlidit kort före sin 75-årsdag. Näsmast anhöriga är hans hustru Kitty och deras barn Per och Elin.

När Dag pensionerades som justitieråd och domare i Högsta domstolen hade han hunnit med en synnerligen innehålls- och framgångsrik yrkeskarriär. Han blev jur kand i Uppsala 1970 och disputerade 1977 på avhandlingen ”Rättssystem och vetenskap”. Han tjänstgjorde hos Riksåklagaren och i Brottsförebyggande rådet. Han kom till justitiedepartementet 1982 där han blev chef för straffrättsenheten 1986. Lagman i Svea hovrätt 1992 och domare i Högsta domstolen 1997. Han har genom åren haft åtskilliga viktiga utredningsuppdrag inom straffrätt och kriminalpolitik.

Jag slås av med vilken entusiasm och kärlek Dag tog sig an så gott som allt som han mötte och företog sig. Han utstrålade kärlek för sin familj men också för vänner, litteratur, musik och film. Och, inte minst, för sitt arbete. Hans förmåga att sprida detta gjorde många delaktiga i goda känslor.

Det som var tänkt som en inledning blev en hel avhandling som genom Dags fascination för Aristoteles breddades från den straffrättsliga inriktningen till allmän rättslära och kunskaps- och vetenskapsteori. Hans inriktning mot straffrätt var dock tydlig – han var nog Högsta domstolens ryggrad på området – men kriminalpolitik och allmänna rättsliga principer var lika viktigt och spännande. Hans kärlek till musik avsåg allt mellan himmel och jord; från Beethoven och Mozart till Miles Davis och Bob Dylan.

Med vännerna var det filmcirkel och operabesök. Och långa, innehållsrika och vindlande samtal över ändlösa områden, präglade av Dags bildning och skarpsinne.

Allt detta har jag tacksamt fått vara en del av under de drygt femtio år som vi följts åt som nära vänner och professionella vapendragare. På den sista tiden återupptog vi gemensamt skrivande. Som vanligt fick jag lära mig mycket under timslånga samtal kring en flaska rödvin. Det känns bra att Dag under sådana stunder förklarade hur bra han hade det, både tidigare och fortsatt.