Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-dan-magnusson/

FAMILJ

Till minne: Dan Magnusson

Civilingenjör Dan Magnusson, Lidingö, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 73 år. Han var son till framlidna Anna-Greta och Ivan Magnusson och efterlämnar hustrun Marianne.

Dan studerade vid sektionen för maskinteknik på KTH och fick tidigt god kunskap om hur produktion kan datastyras. Efter anställning på Solna Offset kom han 1975 till Electrolux och utsågs senare till chef för en nybildad grupp för utveckling av produktionssystem. Dessa kom att användas i ett 20-tal av företagets fabriker. Kunskaperna kom även väl till pass vid hans anställning 1982–1999 på Programmator, sedermera Capgemini, där han arbetade som managementkonsult med inriktning på it, en tid som ledare.

Ett av uppdragen gällde it-utveckling på Handelshögskolan i Stockholm och 1999 erbjöds Dan att ta det fulla ansvaret för denna som ”chief information officer”.  Målet var att göra it-utnyttjandet till en viktig del av högskolans progressiva profil. Dan lyckades med sin lågmälda men bestämda framtoning grundad på gedigen kunskap utveckla it-funktionen så väl att den kom att bli ett föredöme för en rad andra lärosäten. Han stannade till pensioneringen 2014.

Dan och hustrun Marianne hade sedan många år segling som gemensamt intresse och de utforskade tidigt stora delar av den finska arkipelagen liksom våra nordliga kustområden.

Ett annat djupt och ömsesidigt intresse var sedan unga år livet i Tällberg i Dalarna. Där spelade de golf och kunde med tiden förvärva Brandtgården vars ägarhistoria sedan 1630-talet kartlades i detalj. I snickarverkstaden tillverkades föremål för hemmet och Tällbergs by. Dan kom att energiskt engagera sig som byaman och i hembygdsföreningen.

Båda var också entusiastiska medlemmar i Tällbergs konstförening där Dan vid sin bortgång var ordförande. Intresset för konst och litteratur odlades under kunnig ledning av Marianne. Tillsammans med henne bevarar vi vänner i Stockholm och Dalarna minnet av en kunnig, respektingivande, vänlig och omtyckt man.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt