Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 17:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-dan-vinberg/

Familj

Till minne: Dan Vinberg

Doktor Dan Vinberg, Bromma, specialist i rehabiliteringsmedicin och smärtlindring, har gått bort i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är barnen Johanna och Axel.

Så har vännen Dan gjort de sista slalomsvängarna och gått i det slutliga målet. Det var besvärligt i det sista hanget med en allvarlig sjukdom, som dock inte hindrade honom från att arbeta vidare i många år.

Livsloppet var lika varierat som de bästa utförslöporna. Dan fick som barn pröva på internatlivet – från skolor i Bryssel och Värmland till studenten på Sigtuna humanistiska läroverk. Redan under skoltiden tävlade han framgångsrikt och deltog sedan i SM i skidor, för att livet igenom fortsätta med segling och utförsåkning.

Sin medicinska bana började han 1975 som kiropraktor efter fem års utbildning i USA till DC, Doctor of chiropractics, men sadlade sedan om till läkare med rehabilitering som specialitet. Han var det alpina landslagets läkare i många år men också idrottsläkare för Svenska Kanotförbundet och Svenska Skidförbundet. Som läkare för Sveriges olympiska kommitté deltog han vid OS 1998 och 2006.

Detta är en värld inte bara av prestationer utan också av akuta och mer långdragna smärttillstånd. Det var därför naturligt att Dan gick vidare och blev specialist i smärtlindring. När vi byggde upp den största multidisciplinära smärtkliniken 1993 blev Dan en uppskattad och patientfokuserad medarbetare. Han var sedan överläkare och sektionschef för smärtrehabverksamheten på Sankt Görans sjukhus, men jag tror inte att hans hjärta låg i administration utan i mötet med patienten. Det var därför ingen överraskning när han dök upp några år senare och anslöt sig till vår gemensamma mindre specialistmottagning för remitterade patienter med komplicerade smärttillstånd.

Det är inte så att de vinner som tar de största svängarna och flaxar mest, vare sig i backen eller i livet. Dan Vinberg var som sina skyddslingar i alpina cirkusen metodisk, lugn och målinriktad. Det gick hem hos oss arbetskamrater och hos alla de patienter som nu får svårt att finna samma trygga hamn i vården.