Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-dan-weissenberg/

Familj

Till minne: Dan Weissenberg

Styrmannen, författaren Dan Weissenberg, Göteborg, har avlidit i en ålder av 83 år. Hans närmaste är frun Aja Eriksson och fem barn med familjer.

Dan Weissenberg föddes 1936 i Kimito i Åbolands skärgård. Redan i barndomen var havet alltid nära och det blev hans kall. Efter finsk värnplikt sökte han till sjöofficersutbildningen, sadlade sedan om till handelsflottan. Flera år seglade han som styrman på världshaven. Året 1963 landsteg han i Göteborg och blev fast. Skälet var kärlek.

Weissenberg började jobba vid de stora göteborgska varven, även Eriksbergs varv. Under åren utbildade han sig till journalist och började på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. När tidningen lades ned som dagstidning, gick Dan tillbaka till varvet.

På 1960- och 70-talet fanns det i Göteborg flera ölkaféer som fungerade som rekryteringsplatser och arbetsförmedlingar för de stora varvsföretagen. Det var kaféer med namn som Sven Duva, Lotta Svärd och Japan där nyligen till Göteborg inflyttad finsk arbetskraft höll till.

Weissenberg hade till uppgift att på kaféerna hämta och rekrytera arbetskraft till olika brådskande jobb på varvet till nästa dag. Han skulle skriva ned namnen till arbetsgivaren. En gång stod hela den dåvarande finska regeringen på namnlistan, en annan gång var alla kommunfullmäktigeledamöter från Ivalo i finska Lappland.

Dan Weissenberg jobbade på varvet i femton år, och studerade samtidigt och tog en fil kand- och lärarexamen på Göteborgs och Linköpings universitet. I mitten av 1980-talet var han med om att starta Göteborgs finska folkhögskola.

Dan Weissenberg skrev 10–12 böcker, de flesta handlade om livet vid havet, eller vackra fartyg. ”Nordsjöns kokbok” var en av hans böcker, ”Bogsvall – styrmannen som skådade valens öga” en annan. År 2007 kom han ut med boken ”Herzogin Cecilie – skeppet som ville flyga”. Boken berättade historien om ett av de sista stora åländska segelfartygen.