Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-depak-lal/

Familj

Till minne: Depak Lal

Professor Depak Lal har avlidit i London i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är hustrun Barbara, barn och barnbarn. 

Deepak Lal var född 1940 i Lahore i Brittiska Indien. Han läste historia vid St Stephens College i Delhi och nationalekonomi i Oxford. Deepak var mer brittisk än engelsmännen själva: tweed, fluga och pipa. Han undervisade vid Oxford och var professor vid University College London 1984–93. Han blev professor i internationella utvecklingsstudier vid University of California, Los Angeles 1991. 

Deepaks ekonomiska rötter låg långt tillbaka: hos Adam Smith och klassikerna: ekonomi och moralfilosofi under samma hatt. Liberalismen höll han högt. Han var medlem i The Reform Club i London – det blev tyvärr ingen smokingmiddag där för att fira hans 80-årsdag – han hyllade den klassiska liberalismen och han var ett par år ordförande för Mont Pelerin Society. 

Deepak gjorde alltid det oväntade. Han analyserade det indiska kastsystemets betydelse för den sociala och kulturella stabiliteten i Indien under 3.500 år och dess roll som utvecklingshinder. Han gjorde upp med ”dirigism” och interventionism inom utvecklingsekonomin. Han ledde en stor studie om fattigdom, jämlikhet och tillväxt för Världsbanken, som slutade med att slutrapporten publicerades utanför bankens regi.

Deepak brydde sig inte om att vattna ur sina slutsatser så att de inte trampade på ömtåliga politiska tår. Han försvarade imperier – det föll på USA:s lott att upprätthålla världsfreden och garantera välståndet, och att hålla Ryssland och Kina i schack. Och han ivrade för globalisering: utan den skulle världen ha varit fattigare.

Deepak Lal var stor Sverigevän. Han var här många gånger. Hans seminarier var välbesökta. Man visste att han skulle framföra ”annorlunda” åsikter. Framför allt höll han Ohlinföreläsningarna på Handelshögskolan 1995, om kulturella faktorers roll för den ekonomiska utvecklingen.  

Deepak var djupt misstänksam mot statens förmåga att uträtta något gott. Vi var många som retade oss på hans försvar av Donald Trump och av brexit. Men det var i det avvikande som hans charm låg.  Personer som Deepak behövs. Hans roll i debatten var saltets i såret.