Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-dieter-ulitzch/

Familj

Till minne: Dieter Ulitzch

Dieter Ulitzch, Sollentuna, överläkare i radiologi, vår kollega och goda vän sedan många år har, som avlidit efter en tids sjukdom 75 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Marie-Louise och döttrarna Natalie och Caroline med familjer.

Dieter växte upp i dåvarande Östtyskland. Hösten 1957 flydde först fadern, sedan familjen och de återförenades i Västtyskland. 1959 for Marie-Louise 14 år, på språkkurs, mötte Dieter och omedelbar kärlek uppstod, som varat sedan dess. De gifte sig 1970. 

Dieter utbildades till läkare i Tübingen och examinerades 1969. De bosatte sig på prov i Sverige. Dieter trivdes bra, lärde sig svenska, gjorde provtjänstgöring, AT och legitimerades 1971. Från början ville han ägna sig åt invärtes medicin, men lockades maj 1973 till röntgenavdelningen på Danderyds sjukhus och blev avdelningen trogen till sin pensionering 2008. Därefter arbetade han på Bröstcentrum city i centrala Stockholm till något år före sin bortgång.

Dieter var en skicklig diagnostiker, effektiv, med hög arbetsmoral. Han var innovativ, energisk och entusiastisk, sparade ingen möda på det han brann för.

Från 1989, då mammografiscreening infördes i Stockholm, kom han att successivt ägna sig mest åt bröstdiagnostik. Dieter blev en föregångare i Sverige inom bröstultraljud. Han undervisade mycket och ordnade, ofta med hjälp av Marie-Louise, många uppskattade kurser i bröstdiagnostik. 

Dieter var social, omtänksam och hade humor. Han var generös, inte minst med sin tid och sin kunskap. Och med sina växter, ett stort intresse. Han kånkade genom åren mängder av plantor till sjukhuset, vilka bytte ägare i kafferummet.

Sista åren brann Dieter för att dokumentera hela den nu utökade familjens historia och hann lämna efter sig imponerande böcker. 

Viktigast var familjen. Dieter var en omtänksam, engagerad och stolt make, familjefar och morfar. Vi deltar med familjen i sorgen efter en god vän och en uppskattad kollega.