Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 16:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-elisabeth-jakobsson/

FAMILJ

Till minne: Elisabeth Jakobsson

Elisabeth Jakobsson, före detta överläkare, barnpsykiatriker och landstingspolitiker i Uppsala, har avlidit 86 år gammal. Närmast anhöriga är de tre barnen, Charlotta, Stefan och Emma med familjer. Elisabeths man Stiv, avled 2006.

Elisabeth föddes i Bromma med flicknamnet Lange. Hon var tio år när vi möttes i realskolans första klass i Bromma läroverk. De första skolåren efter krigsslutet var tuffa. Underbetygen blev många, men Elisabeth var road av skolarbetet och hennes nyfikenhet och ambition stimulerade.

Vår vänskap fördjupades i scouterna. Engagerade scoutledare ordnade utflykter, läger och skidveckor. Vi for till Frankrike. Världen öppnades. Vid lägerbålen sjöng vi och Elisabeths sångarglädje var smittande.

Efter studentexamen följde hon sin syster Kerstin i spåren och började studier på KI i Stockholm. Under sin läkarutbildning arbetade hon vid Ulleråkers sjukhus och i Uppsala träffade hon Stiv genom Broderskapsrörelsen. Han var teolog och prästvigd. De gifte sig 1959 och fick tre barn.

Genom Elisabeths och Stivs generositet kom vi stockholmare att lära känna Uppsala med omnejd. Det var utflykter och glada fester. Konserter med OD inte att förglömma. Som pensionärer blev det årliga skidveckor i Harsa.

Elisabeths samhällsintresse tog sig många uttryck, som barnpsykiatriker och som politiker för Socialdemokraterna i Uppland läns landsting. Hon satt i olika styrelser och nämnder. I landstingsdebatten drev hon frågor om specialiserade barnläkare i primärvården I Upplandsstiftelsens styrelse kunde hennes intresse för friluftsliv tas tillvara. Som ordförande i Västra sjukvårdsdistriktet liksom i direktionen för Akademiska sjukhuset bidrog hon med sitt sjukvårdskunnande.

Elisabeth var en mångsidig person som i sann scoutanda med smittsam glädje och energimötte hinder och svårigheter. Under de sista sjukdomsåren kom dessa egenskaper henne väl till pass.

Vi är tacksamma för allt vi fått uppleva tillsammans.

Här hittar du fler minnestexter.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt