Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ellen-saaf-bergqvist/

Familj

Till minne: Ellen Sääf-Bergqvist

Ellen Sääf-Bergqvist, Stockholm, har avlidit i en ålder av 93 år. Hennes närmaste är barnen Eva och Peter med familjer.

Rätta artikel

Ellen Sääf-Bergqvist startade sin yrkesbana som socionom i Stockholms stad och blev staden trogen hela yrkeslivet.

De sociala frågorna var hennes stora engagemang. Som chef för hemhjälpsbyrån utvecklade och moderniserade Ellen hemtjänsten i Stockholm. Viktiga utbildningar och förbättringar infördes. Hennes utvecklingsarbete omfattade nära 8.000 hemvårdsbiträden i början på 1980-talet. Hon var en omtyckt och drivande chef som visste vad hon ville och som skapade respekt för sin gärning över partigränserna.

Som ung blev Ellen medlem i SSU och det socialdemokratiska partiet. Hon var trogen socialdemokratin i alla år men också kritisk när partiet tog beslut hon ogillade. Många förtroendevalda fick ta emot brev med både ris och ros.

Ellen representerade socialdemokraterna i Norrmalms stadsdelsnämnd och hon tilldelades Tage Erlander-medaljen som tack för sina politiska insatser. Som pensionär fortsatte Ellen sitt sociala engagemang som ordförande för PRO i Stockholm. Hon företrädde effektivt pensionärernas intressen i tidningar, radio och tv. Hon tog också initiativ till PRO:s äldreforskningsfond.

Ellen bodde hela sitt liv i Adolf Fredriks församling och engagerade sig i församlingens verksamhet. Uppmärksammat var när hon gick till storms mot församlingens sedvänja att ringa i stora klockan vid männens begravningar och lilla klockan vid kvinnors begravningar. Ellen var en sann feminist.

Vi är många som fått uppleva Ellens engagemang och generositet. Det finns alltid något att fira sade Ellen när hon köpt kaffebröd till kafferasten eller tillrett gotlandspannkaka för tillresande vid sommarstället i Ljugarn. Vi minns med glädje Ellen Sääf-Bergqvist.