Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-elsa-karin-boestad-nilsson-1/

Familj

Till minne: Elsa-Karin Boestad-Nilsson

Som tidigare meddelats har Elsa-Karin Boestad-Nilsson, Lidingö, avlidit 94 år gammal. Hon var dotter till professor Gustav Boestad och fru Nanny, född Andersson. Hennes närmaste är barnen Kajsa, Eva, Nilla och Johan med familjer samt svägerska.

Med värme och omtanke var Elsa-Karin engagerad i sin omgivning. Ingen uppoffring var för stor om hon kunde göra nytta, dela tid och närvaro i svåra stunder. Men hon ville också sprida glädje, så hon ordnade ofta bjudningar och öppet hus i sitt och Olles hem. Hon älskade att se släkt och vänner samlade på sina tillställningar. 

Hon hade ett starkt rättvisepatos. Det fick henne att ta fram en rättvisare daghemstaxa, som kom att användas av flera kommuner i Stockholms län på 70-talet, och att engagera sig för jämställdhet både i yrkeslivet och ideellt som vice ordförande i Fredrika Bremerförbundet. Under den sista delen av sitt arbetsliv ägnade hon mycket tid åt ”kvinnor och teknik”.

Heltidsarbete, fyra barn och ett aktivt samhällsengagemang krävde sin organisatör, och det var Elsa-Karin. Vi barn involverades genom städ- och tvättscheman, kökstjänstgöring, veckans mat som förbereddes på helgen och stora brödbak för att mätta hungriga tonårsmagar. Hennes engagemang räckte också till roliga projekt för oss barn, som väggmålningar och skrotbilsbygge, pysselkvällar, skog- och badutflykter. Men främst var hon den trygga famn som vi alltid kunde lita på. 

Efter pensioneringen fick hon ett nytt intresse i hantverk och då speciellt vävning. Mattor, dukar, draperier och möbeltyger, allt i egen design, smyckade hemmet eller gavs bort till släkt och vänner. Nu fick också Olle och hon mer tid för varandra; de gick kurser tillsammans och tillbringade mycket tid i sommarhusen i Hälsingland. 

Men deras stora intresse under denna tid var barnbarnen, vilka de gett oförglömliga barndomsupplevelser. Nu tror vi att Elsa-Karin har återförenats med sin älskade Olle och alldeles säkert blickar de ned på oss; familj, släkt och vänner som var dem så kära.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt