Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-enn-kokk/

Familj

Till minne: Enn Kokk

Enn Kokk, Uppsala, mångårig medarbetare vid det socialdemokratiska partikansliet, har avlidit 82 år gammal. Hans närmaste är hustrun Birgitta Dahl, bonusdottern Anna Kettner, dottern Kerstin Kokk och sonen Matti Dahl, med familjer.

Enn Kokk, föddes i Juminda, Estland, och kom med familjen som flykting till Sverige 1945. Han växte upp i Juniskär nära Sundsvall.

1959 kom han till Uppsala och blev snabbt aktiv i studentpolitiken, bland annat som ordförande i S-föreningen Laboremus. I flera år skrev han i socialdemokratisk dagspress innan han 1968 anställdes som pressekreterare vid S-kansliet. 1973 blev han chefredaktör för partiets tidning Aktuellt i Politiken och breddade den med en omfattande kultursektion. Han var något av en specialist på arbetar- och protestsånger och fick 1969 Sundsvalls kulturstipendium för sin utgivning av Joe Hills sånger. 

1983 fick han ansvar för den utåt inte så synliga men inåt oerhört viktiga administrationen av VU och partistyrelsen och för materialet till partikongresserna. Han var orubbligt lugn även i de värsta stormar; vi var fullständigt trygga med att allt skulle vara klart i tid och i stadgeenlig ordning.

Enn Kokk var alltid lojal med partiet, men hans integritet var absolut. År 2000 lämnade han posten som huvudsekreterare för det nya partiprogrammet; som motståndare till EMU ansåg han sig inte lämpad att svara för skrivningarna om det ja som partikongressen beslutat om. Hans integritet var skälet till att han 1998 fick ansvar för partiets egen granskning av det hemliga militära nätverket i arbetarrörelsen för säkerhetspolitiska uppgifter.

Som pensionär fortsatte Enn sitt skrivande med en mycket läst blogg, om politik, kultur, familj och den fantastiska trädgård vid fritidshuset i Östhammar, som han skapat tillsammans med livets stora kärlek Birgitta. Bloggen speglar den mångsidiga, djupt bildade person som vi i så många år haft förmånen att arbeta med och alltid fullständigt kunnat lita på. Vi minns honom med stor värme och tacksamhet.

Ämnen i den här artikeln:

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt