Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-eric-lundberg/

Familj

Till minne: Eric Lundberg

Vår käre Eric Torsten Lundberg, Västerås, har avlidit nyss fyllda 98 år, på dagen två månader efter att Birgitta, hans följeslagerska sedan 47 år, avled. Sista veckorna fylldes hans rum av barnen Stina och Mats, barnbarnen Amanda, Staffan och Albin med familjer, sista tiden dygnet runt, med kärlek och tacksamhet.

Född den 28 februari 1922 i New York, son till Torsten och Greta från Uddevalla. Första adressen var 410 Central Park West. Sedan Kalifornien där brodern Henry föddes i San Pedro. En lycklig tid som dock slutade i föräldrarnas skilsmässa. Eric, Henry och mamma Greta återvände till Sverige. 

Kontakten med pappan blev sporadisk. Som sjökapten angjorde han ibland hamnar i Norden då de kunde ses. Saknaden var stor och när Eric utbildat sig hade han tänkt flytta till sin pappa men kriget kom emellan. Att växa upp utan pappan formade Eric till att ge extra mycket kärlek till oss barn.

Sjöliv, segling och föräldragården i Bohuslän var betydelsefulla. Erics morfars far, kofferdikapten Thorsten Hellsten, köpte gården i mitten av 1800 talet med pengar intjänade på saltsmuggling till Ryssland.

1947 gifte Eric sig med Majken och bröllopsresan gick genom ett krigshärjat Europa till Paris. De fick tillsammans barnen Stina och Mats. Äktenskapet höll till slutet av 60-talet. 1973 träffade han Birgitta, de blev ett lyckligt par livet ut.

1982 byggde Eric ett fritidshus på västkusten – ett andra hem för oss – en tradition vi barn för vidare. 

Som nyutbildad ingenjör startade Eric ett radiobolag i Göteborg. Arbetade därefter för Bofors i Karlskoga, Luleå och Oxelösunds järnverk, Nacka, i Västerås med Forsmark 1 och 2 sedan med resor värden över för Svenska elektriska Kommissionen. Sist som egenföretagare med uppdrag åt Försvarets materielverk.  

Många fina och glada upplevelser har Eric skänkt oss – alltid med sin speciella humor, som förts vidare. 

Vi är så tacksamma att fått ha Eric så många år, med så mycket kärlek och glädje, en hjälp i sorgen och saknaden. Vi är inte religiösa, men har vi fel hoppas vi få mötas igen!