Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-eric-sorling/

Familj

Till minne: Eric Sörling

Arkitekten Eric Sörling, Stockholm, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är hustrun Suzanne och barn med familjer.

Eric Sörlings mångskiftande verksamhet må skildras av andra. Här belyser vi hans betydelse för några av Medelhavsmuseets största framgångar, över vilka hans ande svävar.

Det var till stor del tack vare honom som utställningen ”Efter syndafloden” våren 1977 blev en stor publiksuccé. Historiska museet och Medelhavsmuseet hade lyckats låna in ett stort urval av Bagdadmuseets främsta arkeologiska föremål. Eric var då utställningschef vid Historiska museet och som utställningens arkitekt skapade han en effektfull och fantasieggande scenografi som fyllde hela Historiska museets bottenvåning.

Medelhavsmuseet flyttade 1982 till de lokaler vid Fredsgatan 2 som 1905 hade uppförts för Inteckningsbanken. Clason & Sörling arkitektkontor fick projekteringsuppdraget vilket innebar att Eric Sörling med lätt hand och på sitt försynta sätt styrde över alla delar av det intensiva utställningsbygget, där centralhallen formgavs tillsammans med Sivert Lindblom. Efter bara femton månader kunde museet invigas. Belöningen blev bland annat ett av Europarådets museipriser.

Ett större kulvertbygge för Regeringskansliet i slutet av 1980-talet medförde stora ombyggnadsarbeten i museet. Centralhallens tidigare scenografi nedmonterades och utställningen fick en helt ny formgivning 1989. Eric skapade här tillsammans med Sivert Lindblom en scenografi för museets grekiska, romerska och etruskiska samlingar med en flexibel yta i centrum för konserter och föredrag. För att balansera rumshöjden byggde han upp kopior av grekisk kolonnarkitektur från de svenska utgrävningarna i Labraunda, Turkiet. 

Vi är tacksamma för att ha fått lära känna Erics lågmälda, prestigelösa och sympatiska person och att få räknas in bland hans många vänner. Han är djupt saknad.