Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-erik-nilsson-1/

Familj

Till minne: Erik Nilsson

Läraren och läromedelsförfattaren Erik Nilsson, Söderköping, har 76 år gammal gått ur tiden, mitt i sitt författarskap. Han efterlämnar närmast sin hustru Ingrid men också många vänner, före detta kollegor och elever, oss redaktörer och sina medförfattare. 

Erik var en mycket uppskattad och omtyckt lärare, först på högstadiet och sedan på gymnasiet. En stor del av sin karriär arbetade han på Nyströmska skolan i Söderköping. Han trivdes mycket bra i lärarrollen och fortsatte vara verksam flera år efter ordinarie pensionsålder. 

Efter att ha arbetat mer än tjugo år som lärare tog han sin lärargärning vidare genom att parallellt med lärarjobbet skriva läromedel. Han började skriva för Gleerups Utbildning, dåvarande Liber, 1989 som en av författarna till SO-boken ”Samhällskunskap för högstadiet”, senare ”Kompakt samhällskunskap”. Många högstadieelever har mött någon av dessa böcker i sin undervisning.

Vid mitten av 1990-talet blev han en av författarna i samhällskunskapsserien ”Reflex”, som utkommit i ett antal upplagor och fortfarande är ett av Sveriges mest använda samhällskunskapsläromedel på gymnasiet. 

I slutet av 1990-talet började Erik även skriva läromedel i historia tillsammans med ytterligare två författare. Boken utkom under titeln ”Punkt SO historia”, och omarbetades i samband med Lgr 11 till ”Utkik historia” som utkom 2013. ”Utkik historia” är i dag det ledande läromedlet i historia på högstadiet. Genom sina läromedel har Erik nått ut till 100.000-tals elever i Sverige.

För att hjälpa eleverna att förstå tog Erik med sig sitt brinnande engagemang in i de läromedel han skrev. Han hade en känsla för vad eleverna klarade av och hur innehållet skulle formuleras på ett enkelt och tydligt sätt. 

Med sitt lågmälda sätt och sin underfundiga humor var Erik en tillgång i alla de författargrupper som han var verksam i. Han var mån om att hitta konstruktiva lösningar för att nå fram till en text som blev inspirerande och tillgänglig för eleverna. 

En skicklig och omtyckt läromedelsförfattare har lämnat oss.