Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-erik-nilsson-2/

Familj

Till minne: Erik Nilsson

Vår vän, adjunkten, läromedelsförfattaren och hemmansägaren Erik Nilsson, Söderköping, har som tidigare meddelats hastigt avlidit i sitt barndomshem i Värmland. Han blev 76 år. Närmast anhörig är hustrun Ingrid.

Erik växte upp i en lantbrukarfamilj på gården Skansen i Karlanda socken. Avsikten var nog att Erik skulle ta över gården, men Erik hade större fallenhet för bokliga studier. Han tog studenten i Arvika och fortsatte på universitet i Lund med ämnesutbildning i samhällskunskap, historia och geografi. På nyåret 1969 tillträdde Erik sin tjänst som adjunkt i Söderköping där han blev en mycket uppskattad lärare och kollega.

Erik arbetade för Gleerups förlag med att framställa läroböcker i sina ämnen in i det sista och han var också en efterfrågad och omtyckt föreläsare i olika föreningar och sällskap.

Erik var en person man kunde lita på. Han ställde alltid upp, i med- och motgång, tillsammans med sin hustru Ingrid.

Många gånger under åren har vi haft förmånen att gästa Erik och Ingrid i deras hem. Vi har haft så många fina och roliga stunder och upplevelser tillsammans! Födelsedagar, vårt eget Nobelfirande, konserter, föreläsningar, konstupplevelser, resor. Så sent som i augusti var vi i deras värmländska hem och tillbringade några minnesrika dagar med svampplockning, resor i bygden, god mat och dryck och besök på Västanå teater. Erik hade glimten i ögat och förmågan att berätta en sägen eller en händelse så att vi satt andäktigt lyssnande. Ibland kunde man fundera på om det var sant eller om han skojade med oss?

Eriks och Ingrids pensionärsliv upptogs även av resor till främmande länder och några i vår grupp deltog i en del av dessa. Resorna var noga planerade och Erik hade läst in allt som var värt att se och veta om de olika resmålen.

Vi saknar och sörjer Erik djupt. Erik, som varje år, från rådhustrappan, utlyste julfrid över Söderköping med omnejd.

Våra varmaste tankar går till hustrun Ingrid.