Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-erik-nilsson/

Familj

Till minne: Erik Nilsson

Erik Nilsson, Söderköping och Hämnäs, Karlanda socken, har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast anhörig är hans fru Ingrid Nilsson 

Sedan slutet av 1980-talet arbetade Erik Nilsson och jag i samma läroboksprojekt på Gleerups Utbildning. Samarbetet blev allt intensivare under 90-talet i och med Reflex, ett läromedelspaket i samhällskunskap som Erik arbetade med när han plötsligt avled kort före sin 77-årsdag.

Vid våra många förlagsmöten var det Erik som på sitt lågmälda och försynta sätt såg till att vi övriga aldrig glömde bort målgruppen, för vilka vi skrev. Som författare stod Erik på elevernas sida, med lång erfarenhet som adjunkt i historia och samhällskunskap från högstadiet och senare från Nyströmska gymnasieskolan i Söderköping.

Under senare åren lyckades också Erik tillsammans med sina medförfattare bli marknadsledande i historia för högstadiet. Vi författarkollegor kommer att sakna Erik. 

Men Erik var inte bara en ytterst kompetent lärare och författare. Han var också, tillsammans med sin kära hustru Ingrid, en ytterst vänsäll person som byggde upp ett brett nätverk av vänner. Ingrid och Erik lyckades också behålla vännerna. Det fick vi erfara på Eriks 70-årsdag: otaliga kollegor från skolåren i Söderköping, före detta elever, många grannar och andra vänner från när och fjärran, inte minst från Eriks älskade Värmland.

I Hämnäs, Karlanda socken i Årjäng, tillbringade Ingrid och Erik flera månader varje år. Det var där Erik föddes, det var där han avled, och det är där Erik ska vila i evighet. Birgitta och jag är tacksamma för att ha fått uppleva vänskapen med Erik och Ingrid under alla våra gemensamma resor. Våra tankar går nu till Ingrid.