Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-eskil-stego/

Familj

Till minne: Eskil Stegö

Förre rektorn Eskil Stegö, Linköping, har avlidit i en ålder av 86 år. Hans närmaste är hustrun Anne Borg Stegö och bonusbarnbarnen.

Eskil Stegös föräldrar var folkskolläraren Nils Svensson och småskolläraren Elsa Svensson verksamma i Knislinge nuvarande Östra Göinge kommun där Eskil växte upp. Efter realexamen vid högre allmänna läroverket i Kristianstad utbildade han sig till folkskollärare vid folkskollärarseminariet i Linköping. Under studietiden arbetade han på sommarloven som guide i Köpenhamn.

Eskil fick sin första lärartjänst på Tanneforsskolan i Linköping Han blev sedan skolsekreterare vid skolstyrelsen i Linköping. Efter studier vid Lunds universitet fortsatte han som ämneslärare på Kungsbergsskolan. Han engagerade sig i försöksverksamheten vid skolan och fick uppdrag som läromedelsutvecklare vid Sveriges Radio och läromedelsförfattare i samhällsorienterande ämnen för Liber.

När lärarhögskolan startade i Linköping fick Eskil Stegö ansvaret för försöks- och demonstrationsverksamheten vid lärarhögskolans fyra demonstrationsskolor. Efter ett år blev han rektor för Folkungaskolan. Från 1975 ingick han under resten av sin yrkesverksamma tid i ledningen av den utbildning för Sveriges skolledare som skedde i Skolöverstyrelsens (SÖ) regi.

I denna funktion medverkade Eskil inom OECD med att ställa samman internationella erfarenheter om utveckling av skolledararbete, där de svenska erfarenheterna av att ha gått från ett starkt centraliserat skolsystem till ett kraftigt decentraliserat hade en viktig plats. Han tog aktiv del i och organiserade nätverk mellan europeiska skolledare inom ramen för European forum on educational administration.

När Skolöverstyrelsen avvecklades i början av 1990-talet hade Eskil Stegö en huvudroll för att förbereda de många avvecklade SÖ-byråkraterna inför deras nya yrkesliv. Han ansvarade i denna omstöpning för att utbildningen av skolledare fördes vidare till Skolverket. Eskil var under lång tid en passionerad golfare och bridgespelare.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt