Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 23:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-eva-ejerhed/

Familj

Till minne: Eva Ejerhed

Professor Eva Ejerhed, Stockholm, har avlidit efter en lång sjukdomstid i en ålder av 75 år. Hon efterlämnar sonen Peter med familj samt syskon.

Efter uppväxten på Lidingö och studentexamen där vistades Eva vid olika amerikanska universitet. Hon studerade indologi, sanskrit och fornisländska och bedrev fältstudier om namngivning bland Cree-indianer i Kanada tillsammans med sin dåvarande make som var antropolog. 

Det var också i USA Eva påbörjade sitt avhandlingsarbete om tempus i engelska inspirerad av generativ teori och lingvister som Paul Kiparsky, Janet Fodor och Jerrold Katz. Hon disputerade 1974 vid Stockholms universitet och inledde 1976 sin tid i Umeå som docent i allmän språkvetenskap.

Evas forskningsfokus blev språkteoretiska studier kombinerade med datavetenskap. Hon ville utforska språklig struktur, främst syntax, och bygga modeller för syntaktisk struktur. Med kollegan Gunnel Källgren i Stockholm utvecklade hon den öppet tillgängliga digitala databasen Stockholm-Umeå Corpus som blev ett kraftfullt verktyg för att analysera texter och testa språkmodeller. 

Eva samverkade inte bara med svenska forskare. Hon hade ett stort kontaktnät och en tydligt internationell forskningsprofil. Hon vistades i perioder vid amerikanska universitet som MIT och AT&T Bell Laboratories och samarbetade med ledande forskare inom språkteori och datavetenskap. Hennes vetenskapliga produktion blev med tiden omfattande. 

Samtidigt intresserade sig Eva för vidare frågeställningar kring språk och kognition och stod tillsammans med kollegor från filosofi i Umeå som värd för en internationell konferens kring logik, språk och information. Hon hade också uppdrag i forskningsråd och var drivande i ämnesövergripande satsningar som språkteknologiprogrammet i samverkan mellan Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet och Nutek.

Eva var en i sann mening seriös forskare med stor arbetskapacitet. Hon kunde vara krävande och egensinnig, men var också vidsynt och generös och hade en stor portion humor. Jag minns henne, som vän och kollega, med stor värme.