Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-eva-larsson/

Familj

Till minne: Eva Larsson

Brottsofferjouren Sveriges generalsekreterare Eva Larsson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 60 år. Närmast anhöriga är dottern Jessica och systern Marianne med familj.

Rätta artikel

Empatisk, positiv och engagerad. Så kan Eva Larsson och hennes gärning inom brottsofferrörelsen kort beskrivas. Hennes engagemang för brottsoffer sinade aldrig, trots att arbetet ofta var stressigt och förändringar i samhället kunde vara svåra att driva igenom.

I stället för att nedslås hittade hon nya vägar framåt och fortsatte leda organisationen med framtidstro, empati och värme. Under hennes ledning har Brottsofferjouren växt till att bli en organisation som i dag ger stöd till 70.000 brottsoffer, vittnen och anhöriga varje år. 

Eva Larsson kom till Brottsofferjouren Sverige 1995, arbetade först med utbildningsfrågor och tillträdde sedan posten som generalsekreterare 2001. Med en bakgrund inom FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) låg stöd till personer med funktionsnedsättningar henne varmt om hjärtat. Hon var också tidig med och fortsatte genom hela sin karriär att lyfta fram och utveckla stödet till många andra särskilt utsatta brottsoffergrupper.

Samverkan mellan ideella organisationer och myndigheter ansåg hon var en viktig förutsättning för att alla brottsutsatta ska erbjudas och få stöd. Hennes intresse för människor och lyhördhet gjorde att hon hade lätt för att knyta nya kontakter och initiera nya samarbeten.  

Vi inom Brottsofferjouren har mist en kollega och vän vars arbete betytt mycket för att förbättra situationen för brottsutsatta i Sverige. 

Eva Larssons bortgång är en stor förlust för brottsofferrörelsen i Sverige och vi kommer alla att fortsätta arbetet i hennes anda.