Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 06:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-eva-von-usslar/

Familj

Till minne: Eva von Usslar

Eva von Usslar har lämnat oss efter många års beslutsam kamp mot otaliga sjukdomar i en ålder av 80 år. Efter pensionen från UD bodde Eva i Bergshamra, Solna. Hon efterlämnar bröderna Bengt och Klaus Stöhr med familjer och en mycket stor skara vänner

Eva växte upp på Lidingö och tog studenten på Lidingö läroverk. Redan under studietiden var resor och världen hennes stora intressen – som aldrig avtog. Karriären började som reseledare på Kanarieöarna, där hon deltog i en stor räddningsinsats vid en flygolycka. Detta ledde henne in på UD med start på ambassaden i Madrid 1966.

Som vice konsul i Los Angeles 1979 var hon med och startade SWEA, Swedish women educational association, en numera världsomfattande förening med över 7.000 medlemmar.  

Efter Caracas och New York arbetade Eva för UD fram till sin pensionering. Åter i hemlandet var Eva en entusiastisk ordförande för SWEA Stockholm 2003–2004. Vännerna var många, alltid efterlängtade och mottagna med hjärtat, aldrig som besvärande övernattare.  Eva var den som höll oss samman med ändlösa upptåg och förslag till nya äventyr. Hon planerade – och genomförde – flertaliga resor, teater-, bridge- och biogrupper, UD-pensionärer, gamla klasskamrater, Höstlövens förening.

Eva älskade att hålla kontakten med vänner från förr och från fjärran. Generöst positiv och glad visade hon aldrig vad det kostade på att ge och ge till oss av sina svaga krafter. Eva var en osjälvisk kämpe med osviklig livsbejakelse, ett energiknippe vi har mycket att tacka för. Saknaden är stor.