Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gard-fogde-2/

Familj

Till minne: Gärd Fogde

Antikvarie Gärd Fogde, Stockholm, har som tidigare meddelats gått bort vid nästan 90 års ålder. Hon hade inte längre några nära anhöriga men många gamla vänner.

Gärds äldsta återstående vän och kollega Brita Kihlborg minns när Gärd 1956, efter utbildning på Konstfack, presenterades som ny medarbetare på byggnadsavdelningens ritsal på Riksantikvarieämbetet: ung och pigg och rödhårig.

På ämbetet kom hon främst att biträda den legendariske antikvarien Iwar Anderson vid hans dokumentationsarbete av det nyupptäckta Folkungapalatset från 1200-talet som senare kom att byggas om till Vadstena nunnekloster. Iwar hade också en konstnärlig bakgrund men utbildade sig själv till Sveriges främste byggnadsarkeolog.

Här deltog också Sune Fogde, också från Konstfack där han senare blev professor i måleri, som kopierade märkliga medeltida målningar. De blev snart ett par och Gärd flyttade till Stockholm och Stadsmuseet.

Under den stora rivningsvågen i Stockholm fanns det mycket att dokumentera, både många utdömda bostadshus och framkommen medeltid i Gamla stan. Ibland handlade det också om att dokumentera svårt nedgångna bostäder där någon hade legat och dött i ensamhet.

Gärd blev en mycket omtyckt del av Stadsmuseets då mycket arbetstyngda byggnadsavdelning. Vi undertecknande samarbetade med henne där i olika omgångar, innan vi själva gick vidare till andra arbetsuppgifter. Men vi fortsatte under åren att ha ett alltid stimulerande privat umgänge, hos varandra eller i Sunes och Gärds ateljévåning vid Strandliden i Hässelby eller senare i det stora huset i Mälarhöjden.

Genom kulturhistorikern Carl Fries via vår förmedling fick Gärd och Sune ta hand om en svårt förfallen parstuga från 1700-talet i Strängstorp utanför Flen. Där fick de mycket handgripligt ägna sig åt kulturminnesvård i praktiken. Efter Sunes död 2010 ägnade Gärd mycket tid åt ordna hans konstnärliga kvarlåtenskap. Vi kommer alltid att minnas henne med stor glädje.