Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 02:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gerd-engman-1/

Familj

Till minne: Gerd Engman

Gerd Engman, Örebro, har som tidigare meddelats hastigt avlidit efter ett långt och framgångsrikt arbetsliv i samhällets tjänst. Hon efterlämnar maken Sune Akeus, dottern Petra och barnbarnen Clara och Daniel. 

När Gerd Engman 1995 tillträdde som landshövding i Örebro län hade hon bakom sig erfarenheter från arbetet som statssekreterare i regeringarna 1987–1991 och som huvudsekreterare i den betydelsefulla statliga utredningen Varannan damernas (1987). Hon var därför väl förtrogen med det politiska hantverket och hade också med sin dokumenterade sakkunskap och sociala förmåga skaffat sig nätverk i politiskt inflytelserika kretsar. Landshövdingen Gerd Engman var med andra ord väl rustad för att föra länsbornas talan i de viktiga kontakterna med centralt placerade beslutsfattare.  

I mitten av 1990-talet pågick ett intensivt arbete för att uppgradera utbildningsnivån i länet.

Den nya landshövdingen hamnade genast i hetluften. Det tidiga 1990-talets ekonomiska kris hade tvingar regionsjukhuset till drastiska nedskärningar och den gamla drömmen om läkarutbildning såg ut att gå i krasch. Men Gerd Engman tillhörde den sortens människor som genast börjar leta efter ljuset i tunneln. Hon var en av de främsta tillskyndarna till att utveckla regionsjukhuset till universitetssjukhuset och återuppta tanken om en egen läkarutbildning. 

På högskolan förberedde man samtidigt en universitetsansökan. En bland många förutsättningar för att lyckas var att regionen helhjärtat ställde upp bakom projektet. Gerd Engman töjde på länsstyrelsens regelverk när hon drev igenom ett ekonomiskt stöd till det så kallade professorsprogrammet som skulle höja kompetensnivån på högskolan inför ansökan. Landstinget sköt också till en ansenlig summa, men bland länets kommuner fanns flera som ifrågasatte nyttan av ett universitet. Efter åtskilliga möten med tveksamma kommunalpolitiker lyckades Gerd Engman övertyga också dem om den regionala nyttan av högre utbildning.

”Det är ett kärleksbarn som fötts.” Så avslutade Gerd Engman sitt tal vid invigningen av Örebro universitet i februari 1999. Två år senare kunde hon inviga ett nytt kärleksbarn när regionsjukhuset bytte namn till universitetssjukhuset. Och kärleken var besvarad. För sitt kraftfulla engagemang i arbetet för den högre utbildningen i regionen promoverades hon 2005 till hedersdoktor vid Örebro universitetet.