Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-alm-3/

Familj

Till minne: Göran Alm

Som tidigare meddelats har Göran Alm, Stockholm, avlidit i en ålder av 74 år. Han efterlämnar hustrun Beatrice, barnen Louise, Edward, Eugen, barnbarn, släkt och många vänner och arbetskamrater.

År 1997 på våren fick jag förmånen att delta i en mycket speciell ceremoni i Riddarholmskyrkan. Karl XI:s ”andelösa lekamen” bars in i kyrkan. Kistan var symboliserad av ett stort blått täcke. Bland bärarna märktes dr Alm – som själv var upphovet och regissören till detta sentida gestaltande av Karl XI:s begravning, 300 år efter att den begav sig. Själv fick jag medverka som prelat och framsäga några ord på 1600-talssvenska.

Denna händelse visar Göran Alms förmågor i ett nötskal: grundlig lärdom, stor pedagogisk färdighet samt humor och glimten i ögat!

Till professionen var Göran konsthistoriker. Doktorsavhandlingen behandlade metodistisk kyrkoarkitektur i Sverige 1869–1910, ”Enkel men värdig”. Metodistkyrkan var också hans fasta andliga hem.

År 1975 anställdes Göran vid Hovstaterna. Han verkade vid Husgerådskammaren som första intendent, han var en tid pressansvarig vid Hovmarskalksämbetet. År 2000 blev han chef för Bernadottebiblioteket. I denna befattning verkade han fram till sin pensionering. 

Göran forskade också kring Kungliga slottets gestaltning av rokokon genom arkitekten Carl Hårleman. Han lyfte även fram Bernadotternas  bidrag till svensk kultur. Resultatet fördes fram i ett flertal böcker och genom kunskapsmässigt och pedagogiskt fulländade visningar och föredrag som högt uppskattades av otaliga åhörare. Till detta bidrog Görans humor och den alltid närvarande glimten i ögat!

I samarbete med hovorganisterna Lars Blohm och Mary Ljungquist Hén lyftes Bernadotternas musikaliska skapande fram genom konserter i Bernadottebiblioteket.

Till sist ett minne av Görans lekfullhet och varma humor. Vår konung firade 30 år på tronen. I samband med ett divertissement spexade vi framför ett porträtt av kungen. Han som experten och jag som frågvis slottsbesökare i Stig Järrel-inspirerad Fibbankostymering  och röstimitation. Majestätet var utan tvivel roat!

Sorgen och saknaden är stor efter Göran - varma tankar och förböner går till familjen.

Vi minns Göran med glädje och stor tacksamhet för att han funnits med oss på vägen. Varje gång tanken dröjer vid Göran, föds inspiration och glädje i hjärtat!