Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-backlund/

Familj

Till minne: Göran Bæcklund

Journalisten, chefredaktören med mera Göran Bæcklund, Bromma, har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är sönerna Erik, Lars och Anders med familjer. 

Göran föddes den 12 oktober i Helsingborg, men tidigt gick flytten till Söderhamn och han betraktade sig därefter som hälsing. Det var också där som han träffade sitt livs älskade Lilli-Anne. De gifte sig 1954 och förblev ett par intill hennes bortgång 2016. De fick mera än 60 år tillsammans. 

Till oss i Kommunaltjänstemannaförbundet, numera Vision, kom Göran 1977. Då hade han just dessförinnan varit pressekreterare hos arbetsmarknadsministern Ingemund Bengtsson. Göran arbetade mitt i den stora reformeringen av arbetsrätten på 1970-talet. Det passade honom perfekt. Han hade varit journalist och fackligt aktiv långt dessförinnan, på gamla Stockholmstidningen, sedan på SIF-tidningen och TCO-tidningen. 

I SKTF bidrog Göran Bæcklund med ny kunskap och ny energi. Han arbetade som pressekreterare och talskrivare. I det arbetet kom hans allra bästa sidor fram, som lysande skribent med stark tilltro till de fackliga värderingarna och som internationalist. Men han lärde oss också mycket om påverkansarbete, genom sina erfarenheter i Regeringskansliet. 

Hans kompetens och internationella engagemang upptäcktes av de Offentliganställdas internationella organisation, ISKA, där han blev ansvarig för informations- och kommunikationsfrågor. Först i London, därefter i Genève när huvudkontoret flyttades. 

Vi gladdes när han ville återkomma till SKTF, där han avslutade sitt yrkesliv som en framgångsrik chef för SKTF-tidningen. 

Vi är Göran Bæcklund stort tack för hans insatser för vår fackliga rörelse. Han levde sina värderingar om rättvisa, frihet, solidaritet, jämställdhet och alla människors lika värde. Lilli-Annes och Görans generositet innebar att hemmet i Bromma alltid stod inbjudande öppet.