Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-bergendahl/

Familj

Till minne: Göran Bergendahl

Professor emeritus Göran Bergendahl från Tvååker har avlidit 79 år gammal. Han efterlämnar närmast sin fru och livskamrat Maria, samt barnen Pia och Martin med familjer.

Göran tog licentiatexamen i Lund och disputerade för doktorsgraden vid Stockholms universitet med docentbetyg 29 år fyllda. Året därefter tillträdde han sin professur i företagsekonomi med inriktning mot kostnads- och intäktsanalys vid Göteborgs universitet.

Under sin långa akademiska karriär har Göran satt stora avtryck och väsentligt bidragit till utvecklingen av ämnesområdet, som med hans egna ord omfattar ekonomisk analys, planering och kontroll i företag och andra organisationer. Särskilt fokuserade han på att utveckla metoder för att förbättra såväl företags lönsamhet, som resursutnyttjandet i kommunala och statliga verksamheter. Han hade ett genuint intresse för utveckling av ekonomisk forskning och utbildning och han satt med i många forskningsråd och offentliga utredningar.

Hans öppna och generösa personlighet uppskattades av studenterna, som valde honom till Inspektor för studentkårens verksamhet. Han var även en uppskattad huvudhandledare för över 20 doktorander av vilka många i dag är docenter och professorer.

Görans internationella nätverk var omfattande. Han var bland annat gästprofessor vid Stanford, i Oxford, och Bryssel, och bidrog till bildandet av den grupp av bank- och finansforskare som än i dag organiserar den årliga ”Wolpertinger”-konferensen vid olika europeiska universitet.

Hans insatser för utvecklingen av Handelshögskolan i Göteborg har varit betydande. Som rektor åren 1997–2000  framhöll han vikten av ökad internationalisering, integrering, interaktion och innovation inom såväl forskning, som utbildning. Han lade grunden till Centrum för finans och initierade skolans internationella masterutbildningar genom bildandet av Graduate business school (i dag Graduate school). Detta har blivit mycket lyckosamma satsningar för Handelshögskolan, näringsliv och förvaltningar.

Vid sidan av akademien var Görans stora intresse konst, och han älskade själv att stå vid staffliet. Han är djupt saknad.