Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-bernwall-1/

Familj

Till minne: Göran Bernwall

Som tidigare meddelats har Göran ”Örjan” Bernwall, Stocksund, avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är hustrun Gunilla samt barnen Anette och Patrik och brodern Hans med familjer.

På 1950-talet lyssnade vi som spelade jazz ofta på olika sorter, för utbudet var magert, särskilt i radion. På söndagar var det riktig öken. 

Därför var det superroligt att just en söndag höra min vän Göran ”Örjan” Bernwall spela låten ”Shine” på sin klarinett. På balkongen inåt vår gemensamma gård. En låt som passade så bra in: ”Shine, cause my head is curly. Shine cause my smile is pearly ...”

Örjan var med i bandet Whiskey Bottle Slickers, men på sommaren var Nalen stängt och inga skoldanser fanns att lira på. Så då var Skansens dansbana ett vattenhål, för där spelade jazzgubbar som Arnold Johansson och ”Jojjen” Björklund. Visserligen väldigt gamla, säkert 35–40 år men ändå svängiga.  

Dansa gjorde vi ju inte så ofta. Men en som ändå gärna bjöd upp var Örjan, som den gymnastiske showman han alltid var.  

Namnet Whiskey Bottle Slickers väckte stor uppmärksamhet. Men det var faktiskt falsk varubeteckning fast det fick papporna att låsa in sina döttrar. Särskilt när WBS skulle spela på Nalen – ”syndens boning” kallad – fast det var stans bäst fungerande ungdomsgård under Topsys hårda färla. Grabbarna var blivande företagare och villaägare, som Örjan.

Han som många andra med ”myror i brallan” var en kreativ person. Och en finslipare. En av de första i Tekniska gymnasiet med trimmad Victoria-motor bakpå hojen. En som tidigt insåg vikten av miljötänkande och startade Nufilter, som han drev i trettio år och som i dag ingår i en stor koncern. Vid sidan av sitt företag hade han stort intresse för äldre bilar, båt- och skärgårdsliv samt skidåkning i Åre, där han åkte slalom vid 81 års ålder.

Så när Örjan ringde mig och bad mig ordna musiken på hans egen begravning blev jag ju egentligen inte förvånad. Samma fantasi och omtanke om familj, barn, barnbarn och vänner, samma realistiska uppfattning, samma positiva planeringsförmåga, samma humor som alltid: ”Nu är det så här och nu fixar vi det. Haru hört den här?” 

135 personer som applåderade i kyrkan och många, många fler är eniga: ”We all love you madly!” som Duke Ellington sa.