Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-carlback/

FAMILJ

Till minne: Göran Carlbäck

Göran Carlbäck, Skellefteå, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är hustru Margareta, tre barn och sex barnbarn.

Göran föddes i Bromma församling och tillbringade sina första tio levnadsår i Stockholm. Han fick fyra yngre syskon.

Fram till militärtjänstgöringen levde han med sin familj i Falun innan vuxenlivet tog fart.

Under sina juridikstudier i Uppsala dansade han vid en bal på slottet in i Margareta Alex från Burträsk. De kom att leva tillsammans i 61 år och fick barnen Ulrika, Christina och John.

Lag, ordning och reda och att värna om människors rättigheter är något som har följt Göran genom hela livet. Han blev antagen som ledamot i Advokatsamfundet 1971 och fokuserade på humanjuridik. De mål han åtog sig handlade oftast om brottsmål, asylärenden, familjemål samt socialmål. Från 1974 drev han advokatbyrån Carlbäck och Henrikson i Skellefteå fram till sin pensionering 2007. Under en längre period innehade han även posten som notarius publicus i Skellefteå.

Görans stora passion i livet var musik. I 32 år var han styrelseledamot för Sveriges Kammarmusikförbund varav 18 år som ”den ständiga sekreteraren”, som han kom att kallas. Han var under 23 år ordförande för Skellefteå kammarmusikförening och arrangerade totalt 125 konserter.

Göran var aktiv tenor i både sånggruppen Kaarar’n och Skellefteå manskör i många år. Så sent som i december sjöng han i kör. Nu hade Göran börjat känna sig trött men uttryckte att ”sjunga ger sån energi”.

Energi hade Göran även på golfbanan. Under 2020 blev han den golfare som spelade flest tävlingar på Skellefteå GK

Otaliga är de resor som Göran och Margareta gjort runt världen med fokus på värme, kultur, golf eller löpning. Det mest frekventa resmålet blev ändock deras lantställe på Orust, som blev en andra samlingspunkt för familjen.

Göran lämnar efter sig ett stort tomrum i våra hjärtan, men många är de minnen som lever kvar.

Här hittar du fler minnestexter.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt