Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-einarsson/

Familj

Till minne: Göran Einarsson

Professor Göran Einarsson, Nacka, har avlidit vid en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är barnen Kristina och Johan samt brodern Olov, med familjer.  

Det är med saknad vi minns vår kollega Göran Einarsson. Han föddes i Nora som en av tre bröder i en trillingskara. Göran tog civilingenjörsexamen vid KTH 1959, vilken han följde upp med en Master of science från MIT i USA, 1962. Under sin tid vid MIT studerande han bland annat informationsteori direkt under hela detta forskningsområdes upphovsman, Claude E Shannon. (Ett fotografi som Göran tog av Shannon vid svarta tavlan har använts flitigt av IEEE Information Theory Society för att levandegöra Shannon som lärare.)

Göran fortsatte därefter som doktorand att studera informations- och teletransmissionsteori vid KTH, där han erhöll doktorsgrad samt blev utnämnd till docent 1968. Göran var den förste att disputera i ämnet teletransmissionsteori (TTT) under handledning av professor Lars H Zetterberg vid KTH.

Direkt efter sina forskarstudier vid KTH blev Göran utnämnd till professor i teletransmissionsteori vid Lunds tekniska högskola, och han blev således Sveriges andre professor att utnämnas inom detta område som spelat så stor roll för utvecklingen av mobiltelefonin.

När professuren vid KTH blev ledig 1990 (vid Zetterbergs pensionering) övertog Göran denna och flyttade från Lund tillbaka till Stockholm. Här stannade han som professor till sin pensionering 2001, och han var även därefter aktiv som emeritus. Förutom egen forskning arbetade Göran som emeritus med att strukturera och katalogisera institutionens bibliotek, och fick således användning för sitt stora intresse för litteratur och böcker, speciellt inom ingenjörsvetenskapen. 

Göran förblev en sann ”TTT:are” under hela sitt liv – bland annat engagerade han sig för att föra TTT:s studentikosa traditioner vidare genom att skänka liv åt sitt ”alter-ego”, den mytiska (men imaginära) TTT-medarbetaren Lars F Nozqberg.