Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-ekelund/

FAMILJ

Till minne: Göran Ekelund

Direktör Göran Ekelund, Stockholm, har somnat in i sitt hem vid en ålder av 94 år. Närmast anhöriga är Brigitta, maka sedan nästan 70 år, och barnen Kristina, Peter och Caroline med familjer.

Göran föddes i en aktiv familj i Norrköping. Föräldrarna Dagmar och Bo ställde höga krav på framåtanda och resultat.

Göran visade från unga år prov på båda genom att rekordsnabbt utbilda sig på Tekniska högskolan i Stockholm, vara en framgångsrik simmare och arbeta på brobyggen i New York i slutet av 1940-talet.

Görans ledaregenskaper, tydlighet och integritet har många av hans medarbetare, och på senare år, styrelsekollegor vittnat om. Kombinerat med humor och medmänsklighet utvecklades Göran till en uppskattad och framgångsrik näringslivsprofil.

Efter att ha fusionerat två stora byggbolag ägnade han några år åt eget företag och styrelseuppdrag. Under yrkeslivet hann Göran arbeta i drygt 60 olika styrelser och branschorganisationer. Att civilingenjör Göran med inriktning på väg- och vatten räddade Södra skogsägarna från konkurs i början av 1980-talet vittnar om modet att ta sig an nya utmaningar.

Rakryggade Göran framförde vad han tyckte gynnade verksamheten och ansträngde sig för att hitta lösningar som var bra för alla intressenter. Detta har representanter från både stora och små företag, familjeägda och börsnoterade, statliga och delstatliga berättat om.

Hedersman, gentleman, en vänlig person med tydliga värderingar och en vilja av stål, är några omdömen som alla som haft kontakt med vår pappa nämnt.

Görans engagemang för familjen och dess vänner i olika generationer har alltid stått i centrum. Att stötta och gärna delta i barnens aktiviteter som segling, skidåkning och tennis var en självklarhet för Göran under vår uppväxt. Att servera på våra kalas i föräldrarnas hem med stort engagemang och generositet var en bonus.

Jakt och golf togs upp på lite äldre dagar, och intresset hölls vid liv när benen inte längre bar via de fem uppskattade barnbarnen.

Göran har varit en oerhört god förebild för fler än oss tacksamma barn och han lämnar efter sig många ljusa minnen.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt