Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-franzen/

FAMILJ

Till minne: Göran Franzén

Förre huvudavdelningschefen vid Försvarets forskningsanstalt (FOA nu FOI) Göran Franzén, Järfälla, har avlidit efter en tids sjukdom 83 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Margareta och barnen Gunnar, Erik och Ingrid med familjer.

Efter studentexamen vid Norra latin i Stockholm började Göran 1957 vid KTH med inriktningen teknisk fysik. Fortsatta studier ledde till en teknologie licentiatexamen.

Göran gjorde sin värnplikt vid FOA. Det ledde in på en livslång framgångsrik karriär inom försvaret och det var där han träffade sin blivande hustru Margareta, också forskare vid FOA.

FOA erbjöd en idealisk miljö för Görans analytiska begåvning och mångsidiga intressen. Där knöts han till försvarets växande operationsanalytiska verksamhet.

FOA tillhandahöll operationsanalytiker som rådgivare till totalförsvarets myndigheter. Arbetet ställde höga krav på integritet och diplomatisk förmåga. Det gällde att med vetenskaplig analys verka brobyggande i miljöer präglade av organisatoriska särintressen och starka traditioner. Görans lugna och vänliga saklighet var förtroendeskapande och framgångsrik. Efter ett par år vid Arméstaben fick Göran ansvaret för Försvarsstabens OA-grupp. Han fick där den utmanande uppgiften att omsätta det då nya perspektivplanesystemets teori till praktik.

Som chef för hela OA-verksamheten och därefter som huvudavdelningschef utövade Göran ett ledarskap byggt på förtroende för medarbetare och betoning av individuell utveckling.

Under Görans ledning vidgades verksamheten utanför försvarssektorn och förstärktes FOA:s egen roll. Tvärvetenskaplighet blev verksamhetens signum och präglar än i dag FOI Försvarsanalys. Rötterna går tillbaka till den framsynta utveckling som Göran ledde för flera decennier sedan. Han invaldes i Kungliga Krigsvetenskapsakademien 1981.

Göran Franzén avslutande insatser för försvaret gjordes på politisk nivå utanför FOA. Som huvudsekreterare i försvarsberedningen 1995 sattes Görans analytiska och diplomatiska förmåga på nya svåra prov.

Vi bevarar Görans tid vid FOA i ljust och tacksamt minne.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt