Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-ljungstrom-1/

Familj

Till minne: Göran Ljungström

Som tidigare meddelats har Göran Ljungström, Näsby Park, avlidit vid 86 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Barbro samt barnen Fredrik och Annamaria med familjer

Som nybliven jur kand anställdes Göran 1959 på dåvarande Svenska arbetsgivareföreningens förhandlingsavdelning. Karriären sköt snabbt fart. 1962 anställdes han i Motorbranschens arbetsgivareförbund och redan 1970 utsågs han till verkställande direktör. Senare bildades Transportgruppen som ett gemensamt kansli för arbetsgivareförbunden i transportsektorn. Göran lämnade Transportgruppen som pensionär 1998.           

När Göran Ljungström nu är död, är det en färgstark och i många läger respekterad förhandlare som gått ur tiden. Under alla sina yrkesverksamma år var han arbetsgivarnas primus motor i avtalsförhandlingarna med Svenska transportarbetareförbundet.

Men Göran vann som förhandlare ett omvittnat stort förtroende hos motpartens olika företrädare, av vilka förbundsordföranden Hans Ericson var den mest namnkunnige. Det gjorde att det som inledningsvis i förhandlingarna ofta verkade vara omöjligt att komma överens om inte var oöverstigligt. Göran fick, med det sätt på vilket han under alla dessa år lyckades lotsa fram avtalen på transportområdet, ett mycket gott anseende som förhandlare. 

Göran var också under några år Saf:s representant i Arbetsdomstolen och kom också att anlitas som medlare av det statliga Medlingsinstitutet. Göran hade stort intresse för yrkesutbildnings- och arbetsmiljöfrågor. Det ledde till att han 1975 medverkade till en överenskommelse med Transport om att skapa Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Undertecknade har i olika roller haft nöjet att genom åren få samarbeta med Göran. 

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt