Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-t-karlsson/

Familj

Till minne: Göran T Karlsson

Konstnären Göran T Karlsson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 66 år. Närmast anhöriga är hustrun Ann-Sofie, dottern Agnes med familj och sonen Adrian.

Göran föddes 1954 i Tranås, utbildade sig senare vid Gerlesborgsskolan. Konststudierna fortsatte på Konsthögskolan där Göran målade och arbetade med spännande landskapsprojekt.

Göran trodde på måleriets egenvärde. Han bottnade i en djup kulturell referensvärld, inspirerades av poesi, särskilt Stagnelius, klassisk och modern musik. Observerandet av naturen, sinnesförnimmelser som dofter från fuktiga marker, den rosa aftonrodnaden, blänket i gölarna speglades i måleriet. Han beskrev sig själv som en stram romantiker.

Göran var mycket musikalisk och spelade i sin ungdom i Jönköpings symfoniorkester, hans instrument var altviolin. Musikutövandet pågick under hela livet.

Göran började undervisa på Nyckelviksskolan, Lidingö, i mitten av 90-talet. Han var en synnerligen uppskattad lärare, ledde eleverna in i den måleriska processen och visade på oväntade möjligheter. Görans lektioner i ljus och färg var ett öppet forskningslaboratorium, med allvar och intresse följde han de studerande.

Som den musicerande, läsande och bildskapande person Göran var respekterades han som en viktig medarbetare i kollegiet. Han talade passionerat om komponenten kaos i skapandet.

Vi minns Görans underfundiga humor som kunde kulminera i fantastiska upptåg och musikimprovisationer. Hans lojalitet, ansvarskänsla och eftertanke skapade en trygghet för oss kollegor. Göran var verksam i Svenska konstnärernas förening i Konstnärshuset i Stockholm. Hans ledord som ordförande var alltid demokrati, jämställdhet och rättvisa.

På Öland vid familjens sommarviste finns landskapet, de glittrande reflexerna i Silverbäckens vatten (där Göran fysiskt sänkte ned sina bilder), hålet i muren som erbjuder en utblick över vallmoåkern och ljuset. Vi minns Görans varma utstrålning.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt