Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-goran-zachrisson-3/

FAMILJ

Till minne: Göran Zachrisson

Journalisten Göran Zachrisson, Djursholm, har som tidigare meddelat lämnat oss i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är sonen Petter, bröderna Björn och Johan, svärdotter Johanna, partnern Jutta, kollegor och många vänner.

Göran och jag åt många år kräftor tillsammans, hemma eller på någon brygga i skärgården. Vi var alltid iförda vår traditionella klädsel (eller oklädsel), bar överkropp, röd toppluva, röd scarf, och stor haklapp med kräftmotiv. Livliga diskussioner om allt – politik, sport, äktenskap. Ja, ibland fick även döden ett kapitel. När vi vid ett tillfälle kom in på döden, bestämde vi att den som överlever den andre skulle skriva en runa om den andre. Jag är nästan 10 år äldre än Göran så vi förutsatte att Göran skulle skriva min runa.

Men så blev det ju inte.

Här är således en runa över en nära vän sedan 60 år. Gunilla, Göran, Ulla och jag bodde grannar i Djursholm, umgicks nästan dagligen, spelade golf, åkte utomlands tillsammans, åkte skidor i alperna, firade nyårsaftnar tillsammans.

Det har skrivits så mycket om Göran – hans journalistiska gärning, hans annorlunda språkbruk, hans förkunskap om den han skulle kommentera, hans förmåga att förmedla iakttagelser på ett sådant sätt att till och med icke golfare blev intresserade av att börja spela golf. Han var unik!

Ja, allt detta har beskrivits utförligt. Däremot vill jag skildra en annan sida av Göran. Hans integritet

När jag som researrangör i början av 60-talet lanserade en nyhet för svenska utförsåkare – Frankrike och Schweiz erbjöd sig Göran att skriva några artiklar förutsatt att jag bekostade resan.

Göran kom hem, kontaktade mig och påpekade att resan var en katastrof, reseledningen urusel, dåligt hotell med mera. Han vägrade att skriva något och frågade om priset för resan. Cirka 4000 kronor svarade jag. Han tog fram plånboken och betalade 4000 kronor.

Detta tycker jag, mer än något, hedrar Görans journalistiska kall – ej låta sig behärskas av snöd vinning.

Alla runor skildrar ju alltid den avlidne i positiva ordalag. Jag är rädd att det kanske inte alltid stämmer … Däremot beträffande Göran gäller tveklöst det latinska uttrycket: ”De mortuis nihil nisi bene” – om de döda inte annat än gott.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt