Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gosta-eberstein-1/

Familj

Till minne: Gösta Eberstein

Gösta Eberstein, Djursholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 81 år. Han efterlämnar hustrun Gunilla, döttrarna Ann och Mari i ett tidigare äktenskap och Gunillas barn Catherine, Anna och Marie-Christine samt barnbarn.

Rätta artikel

Många är vi som har fallit för Göstas charm och utstrålning. Ingen kunde som Gösta med några få vältajmade ord eller dråpliga formuleringar få den mest motsträvige att slappna av och må bra. Med sin stora livserfarenhet och kunskaper vann Gösta respekt i alla läger. Politiska, religiösa eller åldersmässiga skillnader spelade ingen roll.

Gösta var född och uppvuxen i Djursholm och fick sitt engagemang för Djursholms kapell med modersmjölken. Båda hans föräldrar var djupt engagerade. Pappa Christian var ordförande i den stiftelse som äger och förvaltar kapellet liksom farfar Gösta före honom. Gösta själv var en central person och han satt i styrelserna för både Stiftelsen Djursholms kapell och Föreningen Djursholms kapellvänner. 

Verksamheten i Djursholms kapell bygger på frivilliga insatser och finansieras till stor del av gåvor och donationer. Här var Göstas stora kontaktnät, kreativitet och kunskap en ovärderlig tillgång som har bidragit till att Djursholms kapell i dag är en av de mest populära förrättningskyrkorna i Stockholmsområdet som attraherar goda predikanter och många gudstjänstbesökare.

Gösta var snabb och full av energi. En prestigelös auktoritet som ryckte in där det behövdes. Han var projektledare, trädgårdsmästare, idéspruta, ”stand-in kapellvärdinna”, värd och kock på våra styrelsemöten och en värdefull och snabb ”tyckare”. Han var en god lyssnare som såg människor och som bildligt och bokstavligt alltid räckte ut en stödjande hand. 

Gösta personifierade kompromissvilja och konstruktivitet och satte andras bästa framför sitt eget. 

Med ett stort leende minns vi Gösta och vi saknar honom oerhört. Våra varmaste tankar går nu till Gunilla, döttrarna Ann och Mari, barnbarnen och övriga familjen.