Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gosta-jansbo/

Familj

Till minne: Gösta Jansbo

Rektor Gösta Jansbo, Tyresö, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 88 år. Han efterlämnar makan Margareta och barnen Leif, Helene och Göran med familjer.

Gösta Jansbo var rektor vid Forellens rektorsområde i Tyresö kommun från 1964 till 1976 då han återgick till en adjunktstjänst vid Gullmarsplans vuxengymnasium som han hade till 1993 då han gick i pension.

Gösta Jansbo föddes 1930 i Östersund. Under ungdomsåren deltog han med stor framgång i ett flertal idrottsgrenar som simning (IF Castor), längdskidåkning och backhoppning (Östersunds skidlöparklubb), pojkfotboll (Karlslunds IF).

Familjen Jansbo flyttade till Växjö där Gösta tog studentexamen våren 1950. I Växjö träffade han sin blivande fru, Margareta, och de fick så småningom tre barn.

År 1953 blev han folkskollärare vid seminariet i Karlstad och 1957 fick han en ordinarie folkskollärartjänst i Stockholm. Han fortsatte med studier vid Stockholms Högskola och avlade Fil.ämbetsexamen 1960 i engelska, psykologi och pedagogik.

Gösta med familj flyttade till nybyggd villa i Tyresö 1966.

Hans idrottsintresse fortsatte med bland annat tennis. Han blev optimistisk initiativtagare och pådrivare för att få fram en egen tennishall för Trollbäckens Tennisklubb, TTK. Han utsågs till ordförande för Trollbäckens Rackethall AB (TRAB). Resultat; 5 banor för tennis, 10 banor för badminton och 2 för squash. Gösta blev även tävlingsledare i TTK:s Vårtävlingar (Kartro Cup) med segrare som Janne Lundqvist och Leif Johansson.

Gösta gjorde flera resor till USA, bland annat tack vare stöd av American Office of Education och USA:s ambassad i Stockholm, med besök vid myndigheter, skolor och institutioner från östkust till västkust. Dessa resor skapades kontakter som varade livet ut.

Ett möte med Gösta blev ofta glatt. Han visade stor värme och träffsäker humor.

Gösta var en vän som man kunde lita på och ha roligt tillsammans med. Vi minns Gösta med glädje och tacksamhet.