Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gosta-rindebrant/

Familj

Till minne: Gösta Rindebrant

Ingenjör Gösta Rindebrant, Stockholm, har gått ur tiden 89 år gammal. Närmast anhöriga är sonen Sten och dottern Cecilia med familjer.

Gösta föddes i Enebyberg. Han avlade sin ingenjörsexamen vid Stockholms tekniska institut 1953 och anställdes samma år hos konsultfirman Vattenbyggnadsbyrån, nuvarande Sweco.

Göstas huvudsakliga arbetsuppgifter var att konstruera maskintekniska utrustningar till vattenkraftanläggningar, främst dammluckor och intagsgrindar. Han har även utfört dammsäkerhetsbesiktningar och prestandaprovningar av vattenturbiner samt utfört granskning av leverantörers ritningar och beräkningar samt tillverkningskontroller av utrustningarna i verkstäderna.

I samband med montage av utrustningarna i kraftverken har Gösta även kontrollerat att installationerna har skett på ett korrekt och säkert sätt. Göstas kunder utgjordes främst av privata och kommunala kraftbolag. Bland den mångfald av anläggningar som Gösta arbetat med under sina drygt 40 år på Sweco kan nämnas Hammarforsen, Bullerforsen, Sikfors och Dönje.

Under en tidsperiod i slutet på 1960-talet projekterade och konstruerade Gösta maskinteknisk utrustning till bland annat de stora reningsverken i Käppala och Himmerfjärden.

Göstas stora fritidsintresse på sommarhalvåret var att komma ut i skärgården med sin förlängda Iversen-båt med namnet Britt-Louise, tillika hustruns namn. Båtturerna kunde även sträcka sig till Ålands södra skärgård och öarna Föglö och Kökar.

Vi gamla, likväl som yngre medarbetare, kommer inte att glömma hans alltid positiva attityd, hans smittande, hjärtliga skratt och lojalitet mot arbetskamrater, kunder och arbetsgivare. Han var öppen, spontan, prestigelös och chosefri men genomskådade det som var pretentiöst. Hans sunda attityder och inställning till livet har präglat många av oss och lever därför kvar trots att Gösta inte finns ibland oss längre.