Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gote-andersson/

Familj

Till minne: Göte Andersson

Vinagenten Göte Andersson, Stockholm, har avlidit 87 år gammal efter en längre tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Inga-Britt och döttrarna Karin och Lena med familjer.

En av vårens vackraste dagar når oss budet att vår vän Göte fått somna in på sjukhus efter en tid av sviktande hälsa med många komplikationer.

Göte kom som elvaåring till våra kvarter i Vasastan och blev omgående mycket omtyckt i det kompisgäng som redan fanns där, och delaktig i skoj och bus. Sedan dess har vi haft glädjen att få vara tillsammans i alla år.

Vi bildade Väringgatans pojkklubb med lekar och idrott och ombildade den senare till Väringgatans pensionärsklubb och gjorde många gemensamma resor runt om i världen. För att inte tala om alla besök hos Göte på det idylliska men arbetskrävande fritidsstället Ramsö i Mälaren.

Redan på sommarlovet efter första ring i Norra latin skickades Göte av pappa ”Stor-Göte” ned till Bordeaux i Frankrike för att börja sin yrkesutbildning från grunden med att trampa druvor och rulla vintunnor. Han kom tillbaka med nyttiga kunskaper om vin och var överraskande slängd i franska. Affärsverksamhet låg i familjetraditionen från farmor och far, och det var självklart att Göte skulle gå in i fars vinagentur när student och militärtjänst var avklarade. Tillsammans med sin yngre bror Bento utvecklade de under några decennier firma Göte Andersson & co till en betydande och framgångsrik aktör på vin- och ölmarknaden.

Götes vinkunskaper var omvittnat stora och hans minne av måltider med tillhörande drycker imponerande. Hans pedagogiska intresse ledde till att han var en av grundarna av sällskapet Munskänkarna.

”Fråga Göte!” blev tidigt en vanlig uppmaning i bekantskapskretsen, för en mera mångkunnig och hjälpsam människa får man leta efter. Inget var omöjligt. Förutom viner och mat, där han var ett proffs, behärskade han det mesta, från trädgårdsskötsel till motorreparationer. Han behövde ingen hobby, arbetet i alla former var hans livsluft och rekreation.

Göte hade mycket lätt att knyta kontakter och blev en omtänksam vän till många, såväl kunder som privat. Han besökte gärna sina vinleverantörer och bjöd många av dem till sin ö, besök som för utlänningar blev oförglömliga upplevelser i en för dem överraskande exotisk miljö. Hans vänlighet och generositet var äkta, aldrig beräknande. 

Vi sörjer en riktigt god och omtänksam kompis.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt