Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnar-andersson/

Familj

Till minne: Gunnar Andersson

Gunnar Andersson, Solna, har avlidit 78 år gammal. Han efterlämnar hustrun Barbro och barnen Sara och Tobias med familjer.

En stor musiker, orkesterledare och arrangör har gått ur tiden. 

Gunnar växte upp i Finspång. Vi började samtidigt på samrealskolan och bildade snart ett skolband tillsammans med några lika jazzälskande kamrater.

Gunnar visade tidigt sin exceptionella musikaliska begåvning, började skriva arrangemang och drev bandet framåt. Han spelade vid den här tiden trumpet, efter att ha fått sin skolning i ortens gossorkester som ess-kornettist.

Gunnar fick snart ögonen på sig från ledaren av det lokala och etablerade bandet Casa Loma. Problemet var att det behövdes en saxofonist och inte en trumpetare i orkestern. Dom löste det problemet genom att helt enkelt låna Gunnar en tenorsaxofon och en grepptabell över ett sommarlov. Det var så Gunnar blev saxofonist.

Vi spelade tillsammans i Casa Loma ett par år. Sedan skingrades bandet. Gunnar åkte till Uppsala för att plugga juridik, men musiken tog överhanden och snart spelade han i Weine Renlidens band. Karriären gick vidare i bandet Beatmakers och med det egna bandet Opus Six. Han spelade med och skrev arrangemang för en rad artister som Lasse Berghagen, Cornelis Vreeswijk, Östen Warnebring, Eva Rydberg, Hayati Kafe, Ann-Louise Hansson och Charlie Norman. Han ledde också jazzkören Kringel Singers i Södertälje.

I slutet på 1970-talet övergav Gunnar turnélivet och arbetade fram till pensionen som musiklärare på Södra Latins musikgymnasium i Stockholm och på Kungliga Musikhögskolan. Flera av hans elever har blivit välkända svenska jazzmusiker, bl.a. Per ”Texas” Johansson, Joakim Milder, Lina Nyberg och Jonas Kullhammar. 

Under de sista åren var Gunnar musikalisk ledare för Royal Big Band samt den egna saxkvintetten Saxsåmycket. Så sent som i april detta år framförde han i en storbandskonsert ett par ballader med ett tryck, en känsla och nyansrikedom som placerar honom i den absoluta eliten. 

Gunnar var inte bara en stor musiker, han var också en fantastiskt fin människa och kamrat. Vår vänskap blev livslång. Saknaden blir stor.