Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnar-bjurvald/

Familj

Till minne: Gunnar Bjurvald

Gunnar Bjurvald, Uppsala, har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast anhöriga är barnen Kjell, Petra, Stefan och Niklas med familjer, Eva, syskon och vänner.

I juli i år träffades ett löpargäng för att fika på kafé Fågelsången i Uppsala. Det var där vi brukade träffas efter ”Svettis”-löpningen under vinterhalvåret. Denna soliga julisöndag, initierad av Gurra, satte tugget i gång meddetsamma. Nu fattas en i gänget, Gunnar ”Gurra” Bjurvald. Han avled hastig på kvällen lördagen den 7 september. Det känns så overkligt och tomt för oss alla.

Gurra gjorde löpardebut i Sundbybergs terräng 1959 som suverän vinnare i ungdomsklassen i Uppsala Godtemplares färger. Så småningom fångade UIF (Upsala IF) upp honom. Han blev terrängvinnare många gånger med styrka och strålande teknik. Träningen vid bastun vid Dag Hammarskjölds väg gav oss andra ont i magen och många gånger uppkastningar, Gurra trippade lätt. Dan Waern, känd svensk och internationell löparstjärna på 1950-60-talet var i Uppsala. Dan skrev så här i en krönika 1962 om Gurra: ”Det var särskilt en pojke som lekande lätt hängde med när jag drog på lite extra på träningarna. Lägg gärna hans namn på minnet”.

Banlöpning kom också in i bilden och många segrar följde. I stadsloppet i Stockholm spöade Gurra blivande OS-guldmedaljören Anders Gärderud på sträckan. Sedan SM-guld 1964 i stafett 4x1.500 m och i lag 10.000 m 1966.

Gurra gjorde löpardebut så tidigt i Sverigeeliten, han som hade talang kanske till och med för världseliten?  ”Jag vet inte”, sa Gurra, ”det kanske gick för lätt.”

Det fanns mycket annat. Det var många glada fester och dans. Gurra visade en avundsvärd talang på dansgolvet till tjejernas stora beundran. Den ”privata” gemenskapen med Gurra blev livslång. En finare kamrat är svår att finna. Den glada söderkisen, uppvuxen på Södermalm i Stockholm.

Gurra var också en skicklig naturfotograf med otaliga bilder på Facebook. I minnena lever Gurra som om han fortfarande fanns där. Naturligtvis ville vi ha Gurra i vår gemenskap många år till, men någon annan makt ger och tar, det kan vi inte råda över. Men den makten kan lyckligtvis inte ta minnena av Gurra ifrån oss.

Vila i ro Gurra, så småningom springer vi ifatt dig.